Haber

Çin destroyeri Avustralyalı dalgıçlara zarar veriyor

Avustralya Savunma Bakanlığı, Çinli bir destroyerin uyarılara rağmen uluslararası sularda Avustralya savaş gemisine yaklaştığını ve o sırada suda bulunan Avustralya donanması dalgıçlarını yaraladığını duyurdu. Bakanlık, Çinli destroyerin su altı dalgıçlarına yakın mesafeden sonar darbesi gönderdiğini belirtti.

Avustralya Savunma Bakanlığı, bugün yaptığı açıklamada, Avustralya Donanması’na ait Toowoomba firkateyninin, 14 Kasım’da Japonya’nın münhasır ekonomik bölgesindeki uluslararası sularda pervanelerine takılan balık ağlarını temizlemek için durduğunu ve o sırada Çinli bir destroyerin yaklaştığını belirtti. Toowoomba’nın, uluslararası kabul görmüş sinyalleri kullanarak sıradan deniz kanalları üzerinden dalış operasyonları yürüttüğü yönünde tebligatlar yayınladığını belirten Bakanlık, DDG-139 yan numaralı Çin savaş gemisinin uyarı mesajlarına rağmen yaklaştığını kaydetti.

‘GÜVENLİ OLMAYAN VE MESLEKİ OLMAYAN DAVRANIŞ’

Açıklamada, Çin savaş gemisinin gövdeye monteli sonarını Avustralyalı dalgıçların can güvenliğini tehlikeye atacak şekilde çalıştırdığı ve onlara sonar darbesi gönderdiği vurgulanarak, “Bu güvensiz ve profesyonelliğe aykırı bir davranıştır” denildi. Avustralya Savunma Bakanlığı, “Dalgıçların sudan çıktıktan sonraki tıbbi değerlendirmeleri, muhtemelen Çin destroyerinden gelen sonar darbelerine maruz kalma nedeniyle hafif yaralanmalar yaşadıklarını ortaya çıkardı” dedi.

SONAR SES DARBESİ

Aktif sonarlar, hedefe ses dalgaları gönderip alma prensibiyle çalışan su altı tespit ve konumlandırma araçlarıdır. Sualtına gönderilen ses dalgaları cisimlere ve canlılara çarparak sonara geri döner ve sonar cismin mesafesini, boyutlarını ve neyden yapıldığına dair bilgileri ölçer. Yüksek frekanslı sonar ses darbe titreşimleri canlıların işitme organlarına zarar verebilir veya yakın çevrede akciğerlerinde yırtılmalara neden olabilir.

sarioglanhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu