Ekonomi

Belediye yenilenebilir kaynakları enerjiye çevirdi: 6 bin evin ihtiyacını karşılayacak elektrik üretildi

Yenilenebilir enerji projelerine değer veren Çorum Belediyesi, hayata geçirdiği enerji yatırımlarıyla tükettiği elektriğin yüzde 75’ini üretti.

Çorum Belediyesi geçen yıl rüzgar santrali, güneş enerjisi santrali (GES) ve biyokütle tesislerinden toplam 17,8 milyon kilovat saat elektrik üreterek, tüketiminin yüzde 75’ini yenilenebilir kaynaklardan karşıladı. İklim değişikliği ile mücadele çalışmaları çerçevesinde çevreye olan yatırımlarına ağırlık veren Çorum Belediyesi, elektrik ihtiyacını su ve güneş gibi doğal kaynaklardan ve evsel katı atıklardan karşılamaya devam ediyor. Kentteki yırtıcı çöp depolama alanlarını rehabilite eden Çorum Belediyesi, katı atık merkezlerinde toplanan evsel katı atıkları ekonomiye kazandırıyor.

6 bin konutun yıllık ortalama tüketimine eşit olan bu üretim ile 21 bin 308 ağaç dikmeye eşdeğer 8 milyon 757 bin 600 ton karbondioksit salınımının önüne geçildi.

“Yenilenebilir enerji kaynakları konusunda büyük hamleler yaptık”

Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, Çorum Belediyesi olarak yenilenebilir enerji kaynaklarına çok büyük ve değerli ataklar gerçekleştirdiklerini belirterek, belediye olarak kendi elektriğini ürettiklerini söyledi. Önder Dr. Aşgın, Türkiye’deki tüm belediyeler düşünüldüğünde yenilenebilir enerji kaynaklarının bilinçli kullanımında Çorum Belediyesi’nin özel bir yere sahip olduğunu vurgulayarak, “Çorum Belediyesi tükettiği elektrik enerjisinin yüzde 75’ini üreten bir belediyedir. Verimli bir belediye olarak. , bu rakamları önemsiyoruz Çorum Belediyesi 2022 yılında 17,8 milyon kilovatsaat elektrik üretti. Bunun önemli bir bölümünü rüzgar santralimizden ürettik.”

“Türkiye’de ilk kuru fermente elektriği ürettik”

Geçtiğimiz yıllarda biyokütle tesisi kurup hizmete açtıklarını belirten Aşgın, “Milletin tabiriyle bu tesiste çöpten elektrik üretiyoruz. Biyokütle tesisini kurduğumuzda Türkiye’de bu tesisi yapan başka tesis yoktu. Kuru fermantasyondan enerji ürettik. Bu yönüyle ilimize özel bir tesis kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. 14,5 kilovatsaat enerji üretiliyor. Bu çok önemli bir rakam.”

“Enerji yatırımları devam edecek”

Enerji yatırımlarının devam edeceğini anlatan Aşgın, “Tükettiğimiz elektriğin yüzde 75’ini biz üretiyoruz. Bunun belediyenin elektrik faturalarına yansımasını bazen halkımız soruyor. Alanlarda yeni atılımlarımız olacak. diğer yatırımlarımızla devam ediyoruz.Eskice Köyü Su Terfi Merkezinde bulunan Güneş Enerjisi Santralimizde yılda 800 bin kilovatsaat elektrik üretilmektedir.2022 yılı sonunda bu santrali hizmete açtık.Güneşten elektrik üretimine başladık. “GES olarak burayı ilk defa hayata geçirdik. Önümüzdeki dönemde yeni GES projeleri var. Konaklı terfi istasyonunun yanına 1 milyon kilovatsaatlik yeni bir GES kuracağız. Bununla ilgili proje çalışmalarına başladık. Kısa sürede gerekli adımları atıp hizmete açacağız. Konaklı GES projesi tamamlandığında. Görülecek ki tükettiği elektriğin yüzde 79’unu üreten bir belediyeye doğru ilerliyoruz. Faturalarda ise belediyenin ödediği faturaların yaklaşık yüzde 50’sini yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılayacağız” dedi.

“Küresel ısınma nedeniyle yenilenebilir enerji vazgeçilmez olmalı”

Yenilenebilir enerjiye önem verdiklerini belirten Aşgın, “Tüm Türkiye’de olduğu gibi Çorum’da da yenilenebilir enerji kaynaklarının devreye alınması değerli. Fosil yakıtların devri bitiyor. Kaynaklar açısından azaldı. ve çevreye verdiği zarar açısından bir çevre sorunu olmaktan çıkıyor.Bu anlamda Çorum Belediyesi olarak yeni dönemde de iklim değişikliği ve küresel ısınmanın yanı sıra yeni yenilenebilir enerji kaynaklarını devreye alarak çalışmalarımıza devam edeceğiz. “Maliyetlerimizi sıfıra indirebilir miyiz? Şu anda Çorum’u her yönden ayağa kaldırdığımız gibi, bu kaynakları da milletimizin ve şehrimizin yararına kullanmayı planlıyoruz. Yenilenebilir enerji vazgeçilmezimiz. Enerjik belediyecilik misyonu bizim için çok değerli bir misyon. “Önümüze koyduğumuz en değerli misyonda Türkiye’nin en enerjik belediyesi olmak” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu