İş

Kurulan güven istikrar ve kararlılıkla devam etmelidir.

Nurdoğan ARSLAN ERGÜN

Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2023’ün ikinci yarısı Ekonomi ve İstişare Toplantısı’nda iş dünyası temsilcileriyle Ankara’da bir araya geldi.

Ticaret Bakanlığı’nda gerçekleştirilen mevcut toplantıya Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Güç Bakanı Alparslan Bayraktar, Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan, Sanayi Bakanı Fatih Kacır ve Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı katıldı. ekonomik konular tartışıldı ve gelecek döneme ilişkin projeksiyonlar çizildi. . İş dünyasından 24 şemsiye kuruluş temsilcisinin katıldığı toplantıda, her bir temsilcinin kendi branşlarıyla ilgili sorunlarını anlattıkları ve analiz önerilerinin dinlendiği bildirildi.

Bunu ekonomi adına “ilk” olarak yorumlayan iş dünyası temsilcileri, inanç tesis etme adına atılan bu adımı ‘şimdilik’ ikna edici buluyor, ancak istikrar ve kararlılık istiyorlar. TOBB, DEİK, TİM, TESK, MÜSİAD, TÜSİAD, ASKON, TÜRSAB, TÜMSİAD, TMB, UND, İTO, İSO, ATO, ASO, MESİAD, İGİAD, TAMPF, BMD, PERDER, GPD, TÜRES, KONUTDER ve e-ticaret temsilcileri katıldı. Önümüzdeki dönemde bu toplantıların belirli aralıklarla tekrarlanacağı, bir sonraki toplantının Sanayi Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın mülkiyetinde gerçekleştirileceği açıklandı.

Toplantıda gündeme gelen konular

– Fiyat istikrarı ve finansal istikrar

-Enflasyonla mücadele

-Serbest piyasa, rekabet koşulları, güçlü hukuk

-Belirsizliği azaltarak MTP ile öngörülebilirliği artırma

– Deprem giderleri hariç, Türkiye’nin Maastrih kriteriyle devam etmesi

-Bütçede gider tedbirlerinin yanı sıra gelir tedbirlerinin alınması

-Kamuda daha fazla tasarruf

– Cari açığı azaltıcı tedbirler

– Toplumda doğrudan gelirlerin artırılması yoluyla vergi reformu ve sistemin sadeleştirilmesine yönelik beklentiler

-KOBİ’lerin finansmana erişimde yaşadıkları zorluklar

-Krediler, uygulanan para politikaları

-Yapısal reformlar

‘Enflasyonla mücadele sabır ve sebat ister’

Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “İthal ürünleri yurt içinde üreterek, daha çok ihraç ederek, sadece mal değil, daha çok hizmet ihraç ederek döviz kazandırıcı faaliyetlerin geliştirilmesi gerekiyor” dedi.

Görüşmenin ardından bir açıklama yapan Yılmaz, dünyanın ve Türkiye’nin güçlü bir dönemden geçtiğini belirterek, zorlukların yanı sıra sürecin getirdiği fırsatların da ele alındığını ifade etti. Kamu ve özel şubelerin ortak temel amacının istikrar içinde büyümek, gelişmek ve toplumsal refahı artırmak olduğunu vurgulayan Yılmaz, büyümenin istikrarlı bir biçimde ve istikrarlı bir ortamda gerçekleşmesinin değerli olduğunu kaydetti.

Ekonominin hedeflerine, serbest piyasa ve rekabetin esas olduğu, güçlü işleyen bir hukuk sistemi içinde ulaşılması gerektiğine dikkati çeken Yılmaz, bu çerçevede finansal istikrar ve fiyat istikrarının değerine işaret edildiğini söyledi.

“Enflasyonla mücadele ve fiyat istikrarı sadece ekonomik olarak değil, sosyal olarak da son derece değerlidir. Enflasyonla mücadelenin sabır ve sebatla yapılması gerektiği noktasında genel bir mutabakat olduğunu söyleyebilirim” diyen Yılmaz, belirsizliklerin azaltılması ve öngörülebilirliğin artırılmasının ekonomi için son derece değerli olduğunu sözlerine ekledi.

Eylül ayında kamuoyu ile paylaşılacak olan Orta Vadeli Programın (OVP) ekonomide öngörülebilirliği artırmada değerli bir rol oynayacağını belirten Yılmaz, “Girdi maliyetlerini azaltan, ara maliyetleri azaltan ve ekonomiyi artıran politikaların önemi. arzın enflasyonla ilişkisi bir kez daha vurgulandı.”

ATO Lideri Gürsel Baran: Katma değerli üretim ve markalaşma desteklenecek

Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın başkanlığında Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, “Bugünkü toplantının sonucu, hükümetimizin önümüzdeki dönemde tekstil ve sanayide markalaşmamıza destek vereceğidir. “

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in finansmana erişim açısından birkaç ay içinde yapılacak düzenlemelerle ilerleyeceğini ve bu konuda biraz daha rahatlayacağını söylediğini belirten Baran, şöyle konuştu: “Birkaç ay içinde bugün konuştuğumuz bazı konuları artık konuşmayacağımıza inanıyorum.”

Toplantıda konuştukları en değerli bahislerin katma değerli ihracat ve markalı üretim olduğunu belirten Baran, “Toplantıda vakıflardan markalaşma talebinde bulunduk ve bu teklif kabul edildi. Yurtdışındaki markalara hizmet vermek yerine kendi markalarımızı yaratarak kendimize hizmet etmeye, kendi karlılığımızı ve katma değerimizi artırmaya yönelik girişimlerde bulunacağız.

Devletimizin mensupları bu girişimlere takviye ve teşvik vereceklerini söylediler. Her alanda olduğu gibi dokuma ve sanayi alanında da markalaşmaya ihtiyacımız var. Bugünkü toplantıdan çıkan sonuç, hükümetimizin önümüzdeki dönemde dokuma ve sanayi alanında markalaşmamıza zemin hazırlayacağı yönündedir. Bu markalaşma ile ülke ekonomisine değerli katkılar sağlayacağımıza yürekten inanıyorum” dedi.

Güven tesis etmek değerlidir

İstişare toplantısını ‘son derece verimli’ olarak değerlendiren Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, “6 Bakanımız ve Başkan Yardımcımızla tüm sektörlerin güncel sorunları ele alındı. Toplantıların bundan sonra belirli aralıklarla yapılacağı belirtildi. İstikrar, istikrar ve güven tesis etmeye önem verilir. Bunlar sağlanırsa Türkiye’nin üstesinden gelemeyeceği sorun yoktur. Biz buna inanıyoruz” dedi.

Kalıcı önlemler almak önemli

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnaf, sanatkarlar ve tüm çalışanların haklarına ilişkin değerlendirmeler yapıldığını belirterek, “Yüksek enflasyonu düşürmek için alınacak tedbirler, finansmana erişimdeki sıkıntıların giderilmesine ilişkin sorunlar ve Haksız rekabete ilişkin bire bir yapılacaklar toplantının en değerli konuları arasında yer aldı.”

Çözüm önerilerimiz dinlendi

Tüm Lokantacılar ve Turizmciler Derneği Lideri Ramazan Bingöl, toplantıda her temsilcinin kendi birimindeki konuları gündeme getirdiğini belirterek, “Toplantı verimli geçti. Hazine ve Maliye Bakanımıza KDV, kıdem tazminatının enflasyona etkisi ve gıda israfına ilişkin sıkıntılarımızı ve Türkiye’nin artık ette küçükbaş hayvan üretimine dönmesi gerektiğini ilettik.”

haber-aziziye.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu