Teknoloji

Huawei Mate X3 İncelemesi

Huawei Mate X3. Tam bir tasarım mükemmelliği. Şu anda piyasadaki en ince katlanabilir akıllı telefon. Katladığınızda, geleneksel akıllı telefonlardan çok farklı görünmüyor. Şık bir tasarımla sunulan ön taraftaki yekpare ekran ve arka taraftaki kamera bloğu göz dolduruyor. Defter gibi açtığınızda kocaman ekranı çıkıyor ve bu kullanım şekli ile akıllı telefonlardan ayrılıyor; Dünyanın en gelişmiş taşınabilir cihazlarından birine dönüşüyor. Tam bir teknoloji mükemmelliği; Özellikle klasik kullanım yerine tam verim için akıllı telefon tercih edenler için oldukça tatmin edici özelliklere sahip. Ve son derece kompakt boyutları ile tüm bunları parmaklarınızın ucuna getiriyor.

Huawei, bu ince ve hafif tasarımı elde etmek için malzemeleri özenle seçmiş ve en iyi işçilikle bir araya getirmiş. Ultra hafif karbon fiber ve silikon bazlı nanomalzemelerin tercih edildiği gövdede, hafiflik için ultra hafif ve güçlü alüminyum, çelik – alüminyum kompozit metal ve bakır – alüminyum kompozit metal gibi yenilikçi malzemeler kullanılarak yükün azaltılması sağlandı. Böylece telefonun ekran yükü bir önceki modele göre yüzde 28, gövde yükü yüzde 20 azaltılmış oldu. Böylece Mate X3’ün toplam yükü 239 gram ile sınırlandırılmış oluyor. Ayrıca tamamen harika bir formda kapanıyor, ortada katlanabilir telefonlarda gördüğümüz bozuk hava boşluğu yok. Üstelik çok incedir, hatta incedir.

Çinli şirket, Mate X3’ü piyasadaki en ince katlanabilir akıllı telefon yapmak için büyük çaba sarf etti. Cihaz şimdiye kadarki en ince Type-C modülünü kullanır. Alt kısımda hızlıca görebileceğiniz ve hem bilgi aktarımı hem de şarj için kullanacağınız bu oldukça ince USB Type-C portu, Mate X3’ün kalınlığını yüzde 52 oranında azaltmanın yolunu açtı. Örneğin parmak izi okuyucu ve ses butonları da ince formda kenarlara yerleştirilmiş. Ardından uzmanlar kalan bileşenleri bu çerçevede Mate X3’e entegre etti ve cihazın toplam kalınlığı açıkken sadece 5,3 mm ile sınırlandırıldı. Gerçekten de bu haliyle elinize aldığınızda ince ve hafif olması ve ön yüzündeki dev ekranı ile çok güzel olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle, yolda falan değilseniz, genellikle cihazı açık kullanmayı tercih edersiniz; çünkü daha fazla görüş alanı sağlar ve kompakt bir tasarım sunar.

Elbette Huawei, daha önceki katlanabilir akıllı telefonlarından yararlanarak menteşe tasarımını çoktan geliştirmişti. Havacılık sınıfı alüminyum alaşımla güçlendirilmiş menteşe tasarımı, yeni nesil çok boyutlu tasarıma taşınarak Flex-Stop özelliği oluşturulmuştur. Flex-Stop, katlanabilir ekran tasarımından en iyi şekilde yararlanmanızı sağlayacak bir özelliktir. Bu sayede ekranı açtığınızda 45 ile 110 derecelik bir açıda sabitlenebiliyor. Bunun faydasını günlük kullanımda olduğu gibi profesyonel kullanımda da görüyorsunuz. Basitçe söylemek gerekirse, film izlerken bir standa ihtiyacınız yok. Bu özellik özellikle profesyonel kullanım için değerlidir. Bu cihaz, her yerde profesyonel düzeyde görsel konuşmalar sağlar. Tıpkı bir dizüstü bilgisayar gibi kapağı açıp masaya koyabilir ve toplantıya katılabilirsiniz. Elbette yine profesyonel anlamda kullanılabileceği gibi günlük kullanımda çok işe yarayan bir diğer kullanım şekli de hiç şüphesiz fotoğraf noktasındadır. Telefonu masaya koyup kapağı açtığınızda alt ekran bir yönetmen gibi kamerayı kontrol edebileceğiniz bir alana dönüşürken üst ekranda kamera görüntüsünü görebilirsiniz. Bu sayede pratik kullanımda grup fotoğraf çekimlerinde olduğu kadar günlük selfielerde de oldukça işine yarayacak bu özellik, özellikle bizim gibi dijital içerik üretenler için hızı artıracak değerli bir avantaj.

Ortada, bu katlanabilir tasarımın ne kadar sağlam olduğunu soruyor olabilirsiniz. Bunun Huawei laboratuvarlarında kapsamlı bir şekilde test edildiğinden eminiz. Telefonu yaklaşık 2-3 haftadır aktif olarak kullanıyoruz ve açıkçası herhangi bir sorun yaşamadık, açılıp kapanırken çok sağlam hissettiriyor. Bu arada, telefonun sağlam olduğu tek şey menteşe tasarımı değil. Mate X3, Swiss SGS’den ilk çift 5 yıldız sertifikasını aldı. Mate X3’ün dış ekranı sağlam bir Kunlun Glass ekrana sahiptir. Böylece düşme direnci bir önceki modele göre 10 kat arttırılmıştır. Daha büyük iç ekran da farklı katmanlarla ekstra korumalıdır. Burada; Çevreleme katmanı, tampon katmanı, bariyer katmanı ve peyzaj katmanı gibi darbe dayanımını 4 kat artıracak yeni bir kompozit ekran yapısı kullanılmaktadır. Ek olarak, darbeye dayanıklı ilk Newton olmayan akışkan cihazı, kuvvete karşı değişken direnç sağlar.

Huawei, darbelere karşı ekstra koruma sağlayarak işin peşini bırakmadı, aynı zamanda su geçirmezliği de ekledi. Mate X3, IPX8 sertifikalıdır. Böylece her türlü hava koşulunda kullanılabilecek kadar dayanıklıdır. Böylece yağmur altında su geçirmez mi yoksa suya düşer mi diye endişelenmenize gerek yok. IPX8 sertifikası, 30 dakika boyunca 1,5 metre derinliğe kadar suya karşı güçlü olduğu anlamına gelir. (Tabii ki bu tatlı su, bu yüzden denizde yüzmenizi önermiyoruz.) Bu sadece güçlü değil, aynı zamanda etkili bir şekilde de kullanabilirsiniz. Biliyorsunuz telefonlarda çoğu zaman ekrana su değdiğinde touchpad düzgün çalışmıyor. Ancak Mate X3’ü ıslak ellerle sorunsuz bir şekilde kontrol edebilirsiniz.

Huawei, önceki modele kıyasla Mate X3’teki ekranları da iyileştirdi. 120Hz yenileme hızına sahip ekranlar OLED panelden oluşuyor. Dış ekran 6,4 inç boyutlarındadır ve 2504×1080 piksel çözünürlük üretir; 1000 nit parlaklığa ulaşabilir. İç ekran da 2496×2224 piksel çözünürlük oranına ve 426 ppi piksel yoğunluğuna sahip 7.85 inçlik Huawei X-True ekrandan oluşuyor. Her iki ekranda da 1440Hz PWM Karartma ve Düşük ışık ve göz koruma modları bulunur. 120Hz yenileme hızını dinamik veya manuel olarak ayarlayabilirsiniz.

Ekranlar gerçekten güzel görünüyor. Büyük ekranda film ve dizi izlemekten nasıl keyif alıyorsanız, oyun anlamında da bundan sonuna kadar yararlanırsınız. Fonksiyonel kullanım için elbette sadece büyük ekrana sahip olmak yeterli değil. Çevreleyen özelliklerle bunu yönlendirmek gerekiyor. Huawei gerekli yazılım ekini sunar. Uygulamaları yan yana kullanabilir, ekranı bölebilir, ekran içinde ekran gibi farklı görüntüleme tekniklerini kullanabilirsiniz.

Mate X3 şüphesiz güçlü bir telefon. İşlemci, Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 platformudur. Bu işlemci 8 çekirdekli olurken, performans odaklı ana Cortex-X2 çekirdeği 3.19 GHz frekansında çalışırken, diğer 3 Cortex-A710 çekirdeği ise 2.75 GHz frekansıyla ona eşlik ediyor. Diğer verimlilik odaklı Cortex-A510 çekirdekleri ise 2.0 GHz frekansında çalışıyor.

12 GB RAM ve 512 GB depolama ile karşımıza çıkan telefonun bataryası 4800 mAh kapasiteye sahip. Bu pil günlük kullanım için çok ideal durumda. Tabii ki ekran 120Hz modunda ve yüksek performanslı uygulamalar veya oyunlar kullanıyorsanız daha hızlı tüketmeniz mümkün. Şarj yüzü çok güzel. Mate X3’ün kutusundan 66W’lık bir şarj cihazı çıkıyor. Ayrıca 50W kablosuz, 7,5W kablosuz ters şarjı destekler. Bu ortadaki Mate X3’ün kutusunda da bir kılıf kapağı yer alıyor.

Genel kullanım açısından bakıldığında Mate X3’ten hem telefon hem de tablet olarak fayda sağlayacağınız aşikar. Uygulamalar içindeyken ekranı kapalı konumdan açtığınızda otomatik olarak optimize edilir. Özellikle YouTube veya büyük ekranda izlemek isteyebileceğiniz oyunlar için tablet kullanmak şüphesiz daha keyifli. Tam ekran deneyimi sağlarsınız, böylece eğlenceniz artar. Örneğin Asphalt 9’u açtığınızda klasik bir telefon gibi dar bir ekranda oynamak zorunda kalmıyorsunuz. Ekranı açıyorsunuz ve geniş ekranda daha keyifli bir oyun deneyimi elde edebiliyorsunuz. Ortada, Mate X3’ün oyun performansı da çok akıcı. Yüksek grafik ayarlarında 120Hz yenileme hızı ile oldukça akıcı bir oyun deneyimi sunuyor.

Öte yandan Netflix üzerinden oyun ya da dizi/film izlerken sadece büyük ekrandan faydalanmıyorsunuz elbette. Genel kullanım için de oldukça uygundur. Az önce de belirttiğimiz gibi Multi Window fonksiyonu ile birden fazla uygulamayı aynı anda ortada görüntüleyebilirsiniz. Farklı kullanım senaryoları üretmenizi sağlar. Aslında cebinizde bir laptop taşıdığınızı söylemek çok mümkün. Makalelerinizi Word’de yazabilir, grafik düzenlemelerini kolayca yapabilirsiniz. Finans tarafı için, büyük ekranda grafik takibi de çok daha kolaydır. Bunların hepsi üretkenliği artıran ayrıntılardır.

Uygulama sorunu veya uyumsuzluk yoktur. Artık her Huawei cihazında olduğu gibi AppGallery uygulama mağazasından doğrudan WhatsApp, Facebook, Instragram, Spotify ve Netflix gibi bilinen uygulamaları sorunsuz bir şekilde indirebilir ve kullanabilirsiniz.

Google uygulamaları da sorunsuz kullanılır. Google uygulamaları için 3. taraf bir araç olan GBOX vardır. AppGallery’de YouTube yazıp arattığınızda ve GBOX indirdiğinizde Google hesabınız ile giriş yapabilir ve artık tüm Google uygulamalarını aynı prosedürle indirip kullanabilirsiniz. Kararlı çalışır ve reklam içermez. Tüm Google uygulamaları, GBOX ekranının ortasına düzgün bir şekilde yerleştirilmiştir. YouTube, Google Haritalar, Google Fotoğraflar ve Belgeler, Google Drive, Dropbox, Zoom, Google Meet ve daha verimli kullanabilirsiniz.

Hatırlarsanız geçtiğimiz günlerde Huawei’nin amiral gemisi P60 Pro’yu inceledik ve kamera yeteneklerinden oldukça etkilendik. Huawei, geliştirdiği yeni taşınabilir kamera manzara teknolojisi XMAGE’i P60 Pro ile kullanmaya başladı. Manzara kalitesini artıran ve akıllı telefonlarda çekilen fotoğrafları daha net ve renkli hale getiren XMAGE manzara teknolojisi de Mate X3’te mevcut. Kamera arayüzünden seçebileceğiniz XMAGE manzara stilleri ile fotoğrafların renk tonlarını değiştirebilirsiniz. Bunlardan Orijinal, renkleri ve dokuları göründükleri gibi kaydederken, Canlı fotoğraflara yüksek doygunluk katar; Parlaksa, sabit ışık ve yüksek kontrastlı net kontrastlı görüntüler potaya erir. Çekim senaryolarınıza uygun sonuçları sizin yerinize üretirler.

Mate X3 kamera bloğunda geriye doğru simetrik bir tasarıma yerleştirilmiş 3 kamera bulunuyor. Ana kamera 50 MP Ultra Vision kamera iken bu kamerada ve yanındaki 12 MP Periscope telefoto kamerada RYYB sensörü kullanılıyor. RYYB sensörü sayesinde bu kameralar yüzde 40 daha fazla ışık yakalayabilir ve anlık sahneleri yüzde 25 daha hızlı yakalayabilir.

50 MP çözünürlüklü fotoğraflar çekmek istediğinizde High Definition moduna geçmeniz gerekiyor. Burada 2 seçeneğiniz var. 50MP ve 50MP AI. Bu seçenek size yapay zeka desteği sunar, böylece diğer modlarla çekim yaparken yapay zekadan yararlanabilirsiniz. Tıpkı Periscope kamerasıyla yakınlaştırdığınız zamanki gibi. Periskop kamera 5x optik yakınlaştırma sağlar ve 50x’e kadar dijital yakınlaştırma yapabilirsiniz. Stabilizasyon ve görüntü kalitesini iyileştirmek için AI modunu açmak hoş sonuçlara yol açar. Tabii burada gözden kaçırılmaması gereken nokta, Periscope kameranın da tıpkı ana kamera gibi dahili OIS’ye sahip olması. Böylece zoom çekimlerinde manzarayı kolayca sabitlemeyi başarıyor ve net sonuçlara ulaşıyor. Bu ortamda makro çekimler için Periscope kameradan da yararlanabilirsiniz. Müthiş Makro modu açıkken 15x’e kadar yakınlaştırabilir ve kapatırsanız 50x’e kadar ulaşabilirsiniz.

Arkadaki 3. kamera ise ultra geniş açılı lense sahip. Sony IMX688 sensör kullanan bu 13 MP kamera, f/2.2 diyafram açıklığına sahip. Ultra geniş açılı lens ile yapacağınız görüş çekimleri oldukça başarılı görünüyor. Ayrıca telefonun arkasında, kamera adasının içinde 10 kanallı çok spektrumlu sensör ve lazer odak sensörü bulunuyor. Bunlar da telefonla yapılan fotoğraf ve video çekimlerine doğrudan katkı sağlıyor. Bu orta görüş noktasında en fazla 4K/60 kare kaydedilebilir. Gyro-EIS tabanının bypass edilmemesi de sallantılı görüntülerin alınmasına olanak sağlıyor.

Mate X3 ayrıca ön kamera için birden fazla seçenek sunuyor. Telefonda 2 x 8 MP ön kamera bulunuyor. Bunlardan biri kapak ekranında, biri de iç ekranda. Bu sayede ön kamerayı her iki kullanım durumunda da kullanabiliyorsunuz. Ancak bununla yetinmek zorunda değilsiniz; Ana kamerayı ön kamera olarak da kullanabilirsiniz. Cihazın ekranı açıkken kamera uygulamasına girip ön kamerayı seçtikten sonra soldaki menüden bu değişikliği yapabilirsiniz. Ve bu sayede telefonu geri çevirdiğinizde selfie noktasında fotoğraf ve görüntü çekmek için arka kameranın özelliklerinden faydalanabiliyorsunuz.

Çözüm

Evet, açıkçası katlanabilir telefonların ortasında Mate X3 yeni bir kilometre taşını işaret ediyor. Bu cihaz ile Huawei, katlanabilir telefon pazarının hantallığını daha kompakt ama daha karmaşık bir şeride sokmuş, aslında sadece bir telefon piyasaya sürmemiş. Bir telefonu, tableti ve dizüstü bilgisayarı avucunuzun içine sığdırmayı başarmış; 3 farklı cihaz tek gövdede buluştu. Nitekim gelinen nokta sevindirici ve sonraki modellerin nasıl olacağı konusunda merak uyandırmaya yetiyor. Teknolojiye farklı bir açıdan bakmanızı sağlar, kesinlikle üretkenliğe yardımcı olur, geniş kullanım seçenekleri sunar ve sonuçta çok şık görünür. Ama doğal olarak fiyatı yüksek. Mate X3, 79 bin 999 TL fiyatla satın alınabiliyor. Elimizdeki siyah renk seçeneğine ek olarak yeşil renk seçeneği de bulunmaktadır. Elbette Huawei Online Store üzerinden satın aldığınızda beraberinde hediyeler de geliyor. Bunlardan biri 10 bin TL olan Huawei Watch Buds, diğeri ise 700 TL olan Huawei Smart Scale. Ayrıca, uzatılmış bir garanti istiyorsanız, Huawei Online Store’da seçenekleri tekrar görebilirsiniz.

Huawei Mate X3 hakkında daha fazla bilgi için: https://consumer.huawei.com/en/phones/mate-x3/buy/

Sponsorlu İçerik

incesuajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu