Ekonomi

Avusturya enerji şirketlerinden ek vergi alacak

Başbakan Yardımcısı Werner Kogler ve Maliye Bakanı Magnus Brunner, güç firmalarına yönelik yeni vergi düzenlemelerini öngören ‘Enerji Krizine Katkı’ yasa tasarısını basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaştı.

Buna nazaran petrol ve doğalgaz şirketlerinin 2018-2021 ortasında yaptıkları ortalama yıllık kâr dikkate alınarak güç firmalarının belirtilen vakit zarfındaki yıllık gelir ortalamalarının yüzde 20’sinin üzerindeki çıkarları vergiye tabi tutulacak.

Mecliste görüşüldükten sonra yürürlüğe girmesi beklenen düzenlemeye nazaran, güç şirketlerinin fazla gelirlerine yaklaşık yüzde 40 oranında vergi uygulanacak.

2-4 milyar euro gelir elde edilmesi hedefleniyor

Hükumet bu yolla devlet kasasına yıllık 2-4 milyar euro girdi sağlanacağını, elde edilen gelirin güç krizi nedeniyle sorun yaşayan hane ve iş yerlerine dayanak olarak kullanılacağını bildirdi.

2023’ün sonuna kadar uygulanması öngörülen düzenleme kapsamında elektrik üretici firmaların da kilovat başına karlarının üst sonu olacağı belirtildi.

Ülkede enflasyonun tırmanışı sürüyor

Yaklaşık 8 ayı geride bırakan Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle güç fiyatlarında yüzde 300’ün üzerinde artışın yaşandığı ülkede Avusturya İstatistik Kurumu, tırmanışını sürdüren enflasyonun yüzde 11’e yükseldiğini açıklamıştı.

Kurum, 1952’den buy ana birinci kez iki haneli sayılara yükselen enflasyonun tırmanışını sürdüreceğini bildirmişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu