Haber

SANKO Holding Kurucusu Sani Konukoğlu ölümünün 30’uncu yılında anıldı

SANKO Holding Kurucusu ve Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Kurucu Başkanı Sani Konukoğlu, vefatının 30’uncu yıl dönümünde Gaziantep Asri Mezarlığı’ndaki mezarı başında dualarla anıldı.

Anma programı; SANKO Holding Onursal Liderleri Abdulkadir, Zeki Konukoğlu, Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, Başkan Vekili Fatih Konukoğlu, Yönetim Kurulu Üyeleri Hakan, Cengiz, Ertuğrul, Yiğitcan ve Alperen Sani Konukoğlu, SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı, GSO Yönetim Kurulu Toplantıya Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, Meclis ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Gülsan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Topçuoğlu, Konukoğlu ailesi, sanayiciler, SANKO çalışanları ve emekliler katıldı.

Okunan duaların ardından Sani Konukoğlu’nun mezarına çocukları ve sanayiciler tarafından karanfil bırakıldı. Aile adına konuşan SANKO Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, babalarının vefatından bu yana her yıl düzenlenen anma programında kendilerini yalnız bırakmayan katılımcılara teşekkür etti.

1929 yılında Gaziantep’te doğdu. İlkokulu tamamladıktan sonra ailesinin okuması konusundaki ısrarlarına rağmen 1943 yılında dokumacılığa başlayarak iş hayatına başladı. İlk işe, kullandığı tek tezgâhla başladı. 1947 yılında İstanbul’da 24 gözlü yerli bobin makinesini yaptırdı ve bu kapasitedeki ilk bobin makinesini Gaziantep’e getirdi.

Mevcut tekstillerinin kalitesini artırmak için 1951 yılında Halep’ten aldığı terbiye makinesini bir mağaraya kurarak işe başladı. İki yıl sonra Bursa’daki tornacılara Avrupa’daki ekose dokuyan tezgahlara benzer bir model yaptırdı. gömlekleri 4 mekikle alıp, Gaziantep’e getirdi. Böylece Gaziantep’te el tezgâhlarının motorlu tezgâhlara dönüştürülmesine öncülük etti.

1965 yılında Bursa’da havlu tezgâhlarını yaptırıp, bu tezgâhların üzerine jakar makinelerini de Gaziantep’teki tornacılara yerleştirtti ve havlu üretimine başladı. Konukoğlu, 1962 yılında hidrofilik pamuk tesisini, 1963 yılında ise 1500 iğ kapasiteli pamuk ipliği tesisini kurdu.

Konukoğlu, 1966 yılında “Hilal Kolektif Şirketi”ni kurdu. 25 bin iğlik iplik tesisi projesini hazırlayan Konukoğlu, 23 Şubat 1972’de inşaatına başlanan tesisin 20.000 iğlik kısmını 1974 yılında devreye aldı.

Şirketin ünvanı 1977 yılında Sani Konukoğlu’nun adından esinlenerek “SANKO Tekstil Sanayi ve Ticaret AŞ” olarak değiştirildi. Sonraki yıllarda yatırımlara bilinçli ve istikrarlı adımlarla devam edilerek alanda çok yüksek kapasite ve kaliteye ulaşıldı.

1988 yılında kendi şirketi adıyla kurulan Sankospor’un yönetim kurulu başkanlığını yapan Sani Konukoğlu, diğer sanayicilerle birlikte 15 Ağustos 1989’da Gaziantep Sanayi Odası’nı kurdu.

Sanayi Odası’nın ilk yönetim kurulu başkanlığına atanan Sani Konukoğlu, SANKO’nun sosyal hizmetlerini düzenlemek amacıyla 11 Ekim 1989’da Sani Konukoğlu Vakfı’nı kurdu.

Ilımlı, mütevazı, ileri görüşlü, sosyal, yenilikleri çabuk kabul eden, istişare eden, etrafındakilere yardım etmeyi görev bilen ve doğayı seven Sani Konukoğlu, 16 Ocak 1994’te kalp rahatsızlığı sonucu vefat etti.

Sani Konukoğlu, sağlığı süresince yaptığı sosyal hizmetlerden dolayı 27 Ekim 1997 tarih ve 30 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile “Devlet Üstün Hizmet Madalyası ve Sertifikası”na layık görüldü. Madalya ve Berat, 27 Ekim 1997’de Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından Çankaya Köşkü’nde düzenlenen törenle SANKO Holding Yönetim Kurulu Lideri Abdulkadir Konukoğlu’na teslim edildi.

Başta tekstil, enerji, inşaat ve ambalaj olmak üzere çeşitli sektörlerde 14 bini aşkın çalışanıyla faaliyet gösteren SANKO’nun bugün ulaştığı nokta, Sani Konukoğlu ve onu takip eden nesillerin bilinçli, planlı ve sabırlı çalışma ve çabalarının sonucudur. ayak sesleri.

Bu anlayışla kendi alanlarında örnek ve öncü firmalar SANKO’ya ve Türkiye ekonomisine kazandırılmıştır. – GAZİANTEP

armutluajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu