Ekonomi

Alman Merkez Bankası Başkanı: Alman Ekonomisi 2024’te Yeniden Büyüyecek

Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) Başkanı Joachim Nagel, Alman ekonomisinde mevcut zayıflığın ardından gelecek yıl yeniden büyüme beklendiğini belirtti.

Nagel, ARD televizyonuna yaptığı açıklamada ülke ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Aynı zamanda Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulu Üyesi olan Nagel, “2024 için işaretler daha iyi. Yeniden büyüme olacak.” söz konusu.

2023 yılının Alman ekonomisi açısından ekonomik büyüme açısından “iyi bir yıl” olmadığını belirten Nagel, “Ancak ciddi bir durgunluğa gireceğimiz bir yıl da değil.” dedi.

“Almanya Avrupa’nın hasta adamı değil”

Enflasyonla mücadelede ECB’nin para politikasının etkili olduğunu belirten Nagel, “Enerji ve gıda fiyatları hariç çekirdek enflasyon oranı hâlâ yüzde 4’ün üzerinde. Yüzde 2 hedefimizin hâlâ uzağındayız ama gidişat doğru” ” değerlendirmesini yaptı.

Bundesbank Başkanı Joachim Nagel, “Almanya, Avrupa’nın hasta adamı değildir” yönündeki önceki açıklamalarını yineledi ve şunları söyledi:

“Şu anda büyük bir belirsizliğin olduğu, faizlerin yükseldiği ve bunun sonucunda ekonominin yavaşladığı bir dönem var. Bu aynı zamanda enflasyonu düşürme sürecinin de bir parçası. Demografi alanında yapısal sorunlarımız var. Elbette bu ülkenin dijitalleşmesi konusunda yapacak çok işimiz var. Bu konular ele alınırsa Almanya’da büyüme potansiyeli var. Bu nedenle Alman ekonomisinin önümüzdeki birkaç yıldaki görünümü konusunda endişe duymuyorum.”

ECB’nin dijital euro ihracına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Nagel, tüm dünyanın daha dijital hale geldiğini söyledi.

Nagel, “Ekonomi dünyası giderek daha dijital hale geliyor. Bu açıdan aslında merkez bankalarının bu amaçla bir ödeme aracı sunması anlaşılabilir ve mantıklı. Gelecekte bu dijital euro piyasaya sürülecek. Bu da birçok yeniyi yaratacak.” Vatandaşlara fırsatlar.” dedi.

Alman ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde zayıf alım gücü ve yüksek faiz oranları nedeniyle bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,1 oranında küçüldü.

Diğer ülkelere kıyasla yavaşlayan küresel ekonomi ve yüksek enerji maliyetleri, bir sanayi bölgesi olarak Almanya’yı etkiliyor.

Hükümet, 11 Ekim’de küresel ekonomideki sakinlik nedeniyle daha önce yüzde 0,4 olarak açıkladığı bu yılki resmi büyüme beklentisini eksi yüzde 0,4’e güncellemişti.

Hükümet büyümenin 2024’te yüzde 1,3’e, 2025’te ise yüzde 1,5’e çıkmasını bekliyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF), 12 Ekim’de Almanya’nın bu yıl küçülecek tek gelişmiş ülke olacağını açıklayarak, büyüme beklentisini yüzde eksi 0,3’ten yüzde eksi 0,5’e düşürdü.

haberkarapurcek.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu