Haber

Türkiye’de uçak fabrikası var mı, nerede? Türkiye’de ilk uçak fabrikası ne zaman kuruldu?

Türkiye’nin ilk uçak fabrikası yeniden açılıyor. Türkiye’de uçak fabrikası var mı, nerede? Türkiye’de ilk uçak fabrikası ne zaman kuruldu? öne çıkıyor. Türkiye’de uçak fabrikası var mı, nerede? Türkiye’de ilk uçak fabrikası ne zaman kuruldu? merak ediliyor. Türkiye’de uçak fabrikası var mı, nerede? Türkiye’de ilk uçak fabrikası ne zaman kuruldu? Detaylar haberimizde…

TÜRKİYE’DE UÇAK FABRİKASI VAR MI?

Türk havacılık sektörünün yarım kalan TOMTAŞ serüveni, KayseriTürkiye’nin merkez Melikgazi ilçesinde kurulacak fabrika ile Türk havacılık sanayisine katkıya dönüşecek.

ASFAT, Erciyes Teknopark, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii ve TOMTAŞ Yatırım Ortaklığı tarafından kurulan TOMTAŞ Havacılık’ta gövde, kanatlar, kapılar, kumanda yüzeyleri, iniş takımları, pervaneler, helikopter rotorları ve motor bölümleri gibi ana montaj bölümleri üretilecek.

Bunun için yaklaşık 205 milyon TL’lik bir yatırım yapılacak. Kurulacak tesis yıllık 420 bin kilogram üretim kapasitesine sahip olacak. Tesis için 10 milyon 207 bin 500 dolar değerinde makine ve teçhizat ithal edilecek.

“Bölgesel öncelikli yatırım” kapsamında fiyatlandırılan tesis için faiz esası, gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, 7 yıl sigorta primi patron hissesi, yüzde 80 vergi indirimi gibi bir dizi teşvik sağlanacak. yatırıma katkı oranı yüzde 40.

TOMTAŞ Havacılık ve Teknoloji A.Ş. faaliyete geçtiğinde 50 kişinin istihdam edilmesi bekleniyor. Tesisteki çalışmalar devam ederken, istihdam edilecek ekiplerin oluşturulması için çalışmalar yapılıyor. Bu kapsamda CMM kalite kontrol uzmanı, CNC operatörü, üretim müdürü, cad-cam mühendisi ve kalite müdürü pozisyonları için işe alım süreçleri yürütülmektedir.

TÜRKİYE’DE UÇAK FABRİKASI NEREDE?

Ortaklık uzun sürmedi ve fabrikada çalışan Alman ve Türk işçiler arasındaki ücret farkı ve Junkers şirketinin sözleşmeden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemesi nedeniyle 1928 yılında sona erdi.

Junkers hisseleri Türk Hava Kurumu’na devredildi. TOMTAŞ, 1931 yılında Kayseri Tayyare Fabrikası adıyla yeniden açıldı. Bu fabrika çeşitli değişikliklerden geçtikten sonra bugünkü Kayseri Hava İkmal ve Bakım Merkez Komutanlığı’na dönüşmüştür.

TÜRKİYE’DE İLK UÇAK FABRİKASI NE ZAMAN KURULDU?

TOMTAŞ Havacılık ve Teknoloji A.Ş.’nin geçmişi 1920’li yıllara dayanmaktadır. 1925 yılında Türk Tayyare Cemiyeti’nin kurulmasından sonra bir uçak fabrikası kurmak için harekete geçildi. Sermaye ve teknik personel açısından ihtiyaçlar dikkate alınarak Alman Junkers firması ile ortaklık kurulmuştur.

Tayyare ve Motor Türk AŞ’nin (TOMTAŞ) resmi açılışı 1926 yılında yapıldı. Fabrikanın ekipman ve personelinin bir kısmı Almanya’dan getirildi. Junkers’e ait patenti alınan uçağın modül montajı ve bazı modüllerinin üretimi fabrika bünyesinde gerçekleştirilmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu