Haber

SpaceX’ten uzay yolculuğuyla ilgili açıklama! Hava koşulları uygun

Türkiye’nin ilk yolculuğunda nefesler tutuldu…

Türkiye’nin ilk astronotu olacak Alper Gezeravcı, 18 Ocak’ı 19 Ocak’a bağlayan gece saat 00.49’da Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) hareket edecek.

Axiom Space-3 misyonu kapsamında Gezeravcı, uzayda 14 gün geçirecek.

Kennedy Uzay Merkezi’nden diğer üç astronotla birlikte Crew Dragon ile uzaya uçacak.

uçuş ertelendi

SpaceX, Türkiye’nin ilk uzay gezgini Alper Gezeravcı’nın da dahil olduğu Ax-3 misyonunun 18 Ocak’a (ABD yerel saati) ertelendiğini açıklamıştı.

Uçuşa saatler kala SpaceX’ten bir açıklama geldi.

“Hava yüzde 80 olumlu”

SpaceX’in uçuştan saatler önce yaptığı açıklamada, “Sistemlerimiz iyi görünüyor. Hava, Ax-3 görevinin gerçekleştirilmesine yüzde 80 uygun.”Söylendi.

Bakan Kacır ABD’ye gitti

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, en genç milletvekili Zehranur Aydemir ve bilim adamlarından oluşan bir heyet ABD’ye gitti.

Meydanlardan izlenebilecek

Nefes kesen o anlar, başta İstanbul ve Ankara olmak üzere birçok ildeki meydanlardan izlenecek.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından İstanbul ve Ankara’daki meydanlarda ‘kubbe çadır’ adı verilen dev kubbeli alanlardan oluşan planetaryumlar inşa edildi. Astronotun uzay istasyonuna yolculuğu, Ankara ODTÜ Yerleşkesi’nde yer alan TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Yer İstasyonu’nda görev yapan uzay mühendisleri ve bilim insanları tarafından an be an takip edilecek.

Lansman töreni, atölyelerden uzay sinemalarına kadar pek çok programın yer alacağı bilim merkezlerinde de izlenebilecek. Açılış töreni; Ayrıca Konya Bilim Merkezi, Bursa Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi (GUHEM), Bilim Üsküdar, Antalya Bilim Merkezi, Gaziantep Müzeyyen Erkul Bilim Merkezi, Aksaray Bilim Merkezi, Trabzon Özdemir Bayraktar Bilim Merkezi ve Kayseri Bilim Merkezi’nden de izlenebilecek.

13 bilim deneyi belirlendi

Adaylar eğitimlerini ABD, Japonya, Almanya ve Türkiye’de tamamladı.

Uluslararası Uzay İstasyonunda gerçekleştirilecek 13 bilimsel deney belirlendi.

Bu deneyler mikro yerçekimi ve uzay ortamlarında insan genetiği, insan sağlığı ve biyoloji gibi alanlarda gerçekleştirilecek.

Gezeravcı’ya 3 astronot daha eşlik edecek

Çalışmalar TÜBİTAK Uzay, Axiom Space ve NASA ile koordineli olarak yürütülecek.

Aksiyom Uzayı, “balta-3”Gezeravcı’ya görevinde farklı ülkelerden 3 astronot daha eşlik edecek.

Bu kişilerin ABD ve İspanya’yı temsilen görev başkanı Michael Lopez-Alegria, İtalyan Hava Kuvvetleri’nden Pilot Walter Villadei ve Avrupa Uzay Ajansı adına İsveçli Marcus Wandt olduğu belirlendi.

Detaylar geliyor…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu