Ekonomi

Rusya’ya domates ihracatı kotası 350 bin tondan 500 bin tona çıkarıldı.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında gerçekleşen son görüşmede alınan karar neticesinde Türk domatesi Rus sofralarındaki yerini daha güçlü alacak. Rusya’ya domates ihracatı kotası 350 bin tondan 500 bin tona çıkarıldı.

Rusya ile yaşanan uçak krizinin ardından önce Rusya’ya ihracatı yasaklanan, ardından kotaya tabi tutulan domates ihracatında son yapılan anlaşmayla kota 150 bin ton artırıldı. Bu kota artışı insanların yüzünü güldürdü.

Taze domatesin 2022’de Türkiye’ye 377 milyon dolar döviz kazandırdığı bilgisini veren Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Lideri Hayrettin Uçak, 150 bin tonluk kota artışının önünü açtığını söyledi. Rusya’ya domates ihracatında güçlü bir şekilde.

Rusya’nın uzun yıllardır Türkiye domates ihracatında lider ülke olduğunu, son yıllarda kota sorunları nedeniyle Rusya pazarında güç kaybı yaşadıklarını kaydeden Uçar, “Rusya’ya yüzde 68 olan taze domates ihracatımız milyon dolar, 2022’de ise 33 milyon dolara geriledi. Bu kararın ardından Rusya’ya domates ihracatımızın tekrar toparlanmasını ve Rusya’nın lider ülke olmasını bekliyoruz. Sektörün önünü açan karar için Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ederiz. Bu kararın üretici ve ihracatçılarımız için hayırlı olmasını diliyoruz.”

2023’ün ilk çeyreğinde 145 milyon dolar olan domates ihracatının yüzde 22 artışla 203 milyon dolara ulaştığının bilgisini veren Lider Uyan, alınan bu olumlu kararın ardından domates ihracatının 2023 sonunda 500 milyon dolara ulaşabileceğini sözlerine ekledi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haber-gundogmus.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu