Haber

Mordoğan’da RES ısrarı devam ediyor: ‘Biyoçeşitliliğe ve orman varlığına zarar verecek’

İZMİR –İzmir’in Karaburun ilçesinde bulunan Mordoğan’da GRC Enerji Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi EMRES Rüzgar Enerji Santrali (RES) kapasite artırımı projesi tepkilere neden oldu.

Urla ilçesi Balıklıova Mahallesi İnanç Kıraathanesi’nde yapılması planlanan halkın katılımı toplantısı yöre halkı tarafından gerçekleştirilemeyince, firma projeyi revize ederek yeniden başvuruda bulundu.

Karaburun Yerel Mühür Komitesi, projenin revize edilen ÇED raporuna ilişkin değerlendirme raporu hazırladı.

YEREL FAK KOMİTESİ RAPOR HAZIRLADI: SU TUTMA VE TOPLAMA ALANLARI DA ETKİLENECEK

“..GRC Enerji Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi EMRES Rüzgar Enerji Santrali (RES) kapasite artırımı projesi (2,25 mwm/2,0 mwe’den 6,45 mwm/6,2 mwe’ye) ve 3 adet mevcut türbinin montajı Raporda, “Elektrik üretim kapasitesinin artırılması ve 1 adet rüzgar türbininin altyapılarıyla birlikte inşa edilmesi” önerisinde bulunulan projenin bölgede yaratacağı zararlar şöyle sıralanıyor:

– İzmir-Manisa Çevre Sistem Planında ‘orman alanı’ olarak da görülen proje alanı, önerilen rüzgar türbini ve altyapıları Orman Kanunu uyarınca normal alanda kalmaktadır. Bu orman alanında kızılçam ormanı ve maki formasyonu bulunmaktadır. Orman alanları ve maki, değerli karbon yutak alanlarıdır. Ormanlar aynı zamanda biyolojik çeşitliliğin ve yerel ekonominin korunması ve devamlılığı açısından değerli alanlardır. Payamlıağaç ve Mersincik dereleri EMRES proje alanından geçmektedir. Bu alanın su toplama alanı olduğu topoğrafik özelliklerden anlaşılmaktadır. Ormanlara ve bitki örtüsüne verilen zararın yanı sıra bölgedeki su tutma ve toplama alanları da etkilenecektir. EMRES rüzgar santral alanı ve kapasite artışı kapsamında önerilen rüzgar türbininin zeytinliklere mesafesi 3 kilometreden az. Özellikle önerilen türbinin kuzeyinde 100-300 metre aralıklarla zeytinlikler bulunmaktadır. Bu zeytinlikler de inşaat ve imalat süreçlerinde olumsuz etkilenecektir.

– Karaburun Özel Çevre Savunma Bölgesi statüsündedir. Bölge, iki önemli kuş hassasiyeti alanı (Foça ÖÇKB – Çeşme) arasında yer alan önemli bir göç noktasıdır. Kuşların hassasiyeti ve bölgedeki rüzgar türbinlerinin kuş türleri üzerindeki etkileri bütünsel olarak ele alınmalıdır. Enerji yatırımlarına ilişkin kısmi kararlar ve projelerin birbirinden habersiz olması, kümülatif etkinin göz ardı edilmesine ve ÇED süreçlerinde kapsamlı bir şekilde ele alınmamasına neden olmaktadır. Proje alanının birçok kuş türü için değerli bir üreme ve yaşam alanı olduğunu gösteren çalışmalar bulunmaktadır.

– Proje alanına en yakın yerleşim yeri AR-KO sahasıdır. AR-KO sitesi İzmir-Karaburun yolu üzerinde Çingenöldü mevkiinde bulunmaktadır. Yaklaşık 16/20 yıl önce 220.000 m2 alan üzerinde 194 adet ikincil konut olarak inşa edilmiştir. Yaz aylarında yaşayan nüfusun oranı kış aylarına göre artmaktadır. Yaz aylarında ortalama köy nüfusuna ulaşan AR-KO sahasından kuş uçuşu 1400 metre yükseklikte yapılacak yeni türbin. Türbinlerin yarattığı aerodinamik ses gürültü etkisinin ARKO sahası sakinleri için sağlık sorunları yaratması muhtemeldir.

-EMRES rüzgar santrali aynı zamanda Yarımada’daki Balıklıova-Eski Mordoğan Parkurunu da bölüyor. Kapasite artışı kapsamında önerilen rüzgar türbini de yine bu yürüyüş güzergahı üzerinde.

– Yarımadada elektrik şirketleri ile yerel halk arasında çatışmalar yaşanıyor. Yerel halkın geçimini sağladığı ortak kullanım alanlarına, tarım ve mera alanlarına, hatta kendi özel arazilerine erişimi, zorlu yatırımlar nedeniyle engelleniyor. Proje alanı çevresinde zeytinlikler, tarım alanları ve su kaynaklarının olduğu bilinmektedir.

‘ÇED DOSYASI GERİ ÇEKİLİR, İPTAL EDİLMELİ’

Kapasite artışının çevreye zarar vereceği belirtilen açıklamada, “EMRES kapasite artırımı projesinde kurulacak türbinin alt yapısı ve inşaatının bölgedeki biyolojik çeşitliliğe, orman varlığına, bitki örtüsüne ve yerel ekonomiye zarar vereceği” ifade edildi. Proje alanı çevresinde. Ayrıca 1 rüzgar türbini ile başlayıp genişletilen EMRES rüzgar santrali projesi de dahil olmak üzere enerji yatırımlarına verilen onay ve lisanslar, değerlendirme aşamasındaki kapasite artışının son olmayacağı yönündeki çekinceleri doğruluyor. Karaburun-Idır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi’nin biyolojik çeşitliliği ‘koruma’ vizyonundan uzak kararlarla tehlikeye atılıyor. GRC Enerji Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından yapılması planlanan EMRES Rüzgar Santrali kapasite artırımı (2,25 mwm/2,0 mwe’den 6,45 mwm/6,2 mwe’ye) projesinin ÇED belgesi geri çekilerek iptal edilmelidir” ifadeleri kullanıldı. dahil edildi. (DUVAR)

hemsin-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu