Dünya

Kuraklık vurdu: Kayak merkezlerinde suni kar

Dünya 2022’deki kuraklığı 2023’e taşıdı…

Hala kar ve yağmur görmeyen ülkeler ve şehirler var.

Türkiye’de kış turizmini az da olsa etkileyen durum yapay olarak analiz edildi.

“Dünyada kar kıtlığı var”

Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Ali Oto, kayak merkezlerindeki suni kar sistemlerinin değeri, bu dönemde dünya genelinde kar yağışının az olması ve 21 Ocak Dünya Kar Günü ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Oto, “Bu yıl dünyanın her yerinde kar sorunu var. Kârın maliyetini anlamamız gerekiyor. İnşallah önümüzdeki günlerde kar yağışı bekliyoruz. Tabii ki kayak merkezlerimizde suni kar devam ediyor. Yarışmalarımızda bir sıkıntı yok ama Türkiye’ye kış mevsiminde kar yağsın istiyoruz. ‘Kar bir gün para eder ama sen değerini bilmezsin’ diyen bir büyüğümüz vardı, şimdi bu günleri yaşıyoruz.dedi.

Yapay kar merkezleri

Erzurum Palandöken, Kayseri Erciyes, Erzincan Ergan Dağı ve Sivas Yıldız Dağı kayak merkezlerinde suni karın devam ettiğini belirten Oto, şunları kaydetti:

“Sadece kar makineleriyle olması gerekmiyor, hava şartlarının da tutması gerekiyor. Bu yıl ilk karı Erzurum’da yağdı, bundan dolayı mutluyuz. Hava kuralları da iyi oldu ve profesyonel oldu. Kayseri ve Sivas Bunun ilerlemesi için ülkemizdeki bazı kayak merkezlerinin suni kar yapması gerekiyor.”

“Büyük organizasyon verilmez”

Ali Oto, Uluslararası Kayak Federasyonu’nun suni kara büyük önem verdiğini belirterek, şöyle devam etti:

“Uluslararası Kayak Federasyonu, eşitliği sağlamadığı için suni kar olmayan bir yer düzenlemiyor. Mutlaka suni kar yapmamız gerekiyor ama bu konuda profesyonelleşmemiz gerekiyor. Erzurum ve Kayseri bunu başardı. İnşallah başaracağız.” bu diğer merkezlerimizde de var.

Sezonu kapatan yerler var.

Kayağı sevdirmek için bunu yapmamız gerekiyor. Bugün Avrupa’da buzullar var ve yaz kış kayak yapılıyor ama özellikle Fransa’da kar olmadığı için sezonu kapatan bazı kayak merkezlerinde birkaç dağ da var. Mutlaka doğal kar olması gerekiyor, sadece suni kar değil, suni kar da yapmalıyız.”

Kar yağışı olmamasına rağmen federasyonun faaliyet takviminde herhangi bir aksama yaşanmadığını vurgulayan Oto, şunları kaydetti:

Yarışlar iptal edildi

“Tüm hızımızla devam ediyoruz ama dünyada bile yarışlar iptal. Bu doğa sporları ve içindeki her şey. Türkiye’de şu ana kadar organizasyonlarımızda bir sıkıntı olmadı. İnşallah Nisan ayına kadar faaliyetlerimiz devam edecek. Erzurum, Kayseri , Ölçüsü belli olan Sarıkamış, Uludağ ve Kartalkaya olmak üzere 5 lokasyonumuz var.

Yaz moduna az kaldı

Uludağ ve Sarıkamış da bu yıl suni kar sistemi olmadığı için kar azlığından etkilendi. Buralar bir an önce suni kar sistemine geçmelidir. Amacımız süreyi uzatmak değil, dönemi erken başlatmak çünkü 15 Mart’tan sonra insanlar yaz moduna giriyor ve kayakla ilgilenmiyor.

Yapay kar olmayan yerlere çağrı

Eylül ayında kış moduna geçerler. Palandöken, Erciyes, Ergan Dağı ve Yıldız Dağları’nda suni kar sistemi turizmi canlandırıyor. Özellikle 5 dağımızın 2-3’ü bu çalışmaları tamamladı ve adeta kar yağdırıyor. Uludağ, Sarıkamış gibi yerlerimiz bu kar sistemini yaparsa turizm daha da gelişir.”

Dünya Kar Günü…

Oto, 21 Ocak Dünya Kar Günü’nün 2012 yılından bu yana başta Avrupa olmak üzere birçok ülkede kutlandığını bildirdi. “Federasyonun desteğiyle kayak sporunun yaygınlaşması için böyle bir gün düzenleniyor. Ülkemizde de zaman zaman kutlanıyoruz. Kayağın yaygınlaşması ve daha da ivme kazanması için Kar Günü düzenleniyor.”değerlendirmesini yaptı.

500 sporcu katıldı

Erzurum’da düzenledikleri Alp Disiplini Eleme Yarışması ile ilgili olarak Oto, “2022-2023 sezonunun ilk resmi yarışlarını gerçekleştirdik. 500 sporcu katıldı.”terimleri kullandı.

merkezefendi-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu