Haber

İran’da halk sokağa döküldü

Uluslararası Af Örgütü’ne göre İran’da 304 kişinin öldüğü, yüzlerce kişinin yaralandığı 15 Kasım 2019’daki akaryakıt artırımı protestolarının yıl dönümünde, birçok kent ve üniversite şovlara sahne oldu.

Sosyal medyadan yapılan davetlere nazaran 3 gün sürmesi beklenen şovlara katılan esnaf birçok kentte kepenk kapattı, kimi kentlerde fabrika personelleri greve gitti, üniversitelerde aksiyonlar yapıldı.

3 yıl evvel ölenleri anmak için sokağa çıktılar

Ülkede son vakitlerde protestoların görece azalmasıyla gevşetilen güvenlik tedbirlerinin tekrar artırıldığı başşehir Tahran’ın birçok bölgesinde göstericiler, 3 yıl evvelki olaylarda ölenleri anmak için sokaklara çıktı. Şiraz, Divandere, Senendec üzere kentlerde de şovlar vardı.

Üniversitelerde şovlar düzenlendi

İslami Kuruluşlar Öğrenci Birliğinin Telegram sayfasından yayınladığı açıklamada, Tahran Üniversitesi’nde öğrencilerin marş okuyup bahçedeki havuzu kırmızıya boyaması sonrasında resmi ve sivil güvenlik görevlilerinin üniversiteye girdiği ve fiziki müdahale sonucu arbede yaşandığı aktarıldı.

Yine Tahran’daki Emir Kebir Üniversitesi’nde öğrencilerin oturma hareketi yaptığı belirtilirken toplumsal medyada üniversitede çekildiği ileri sürülen imajlar yayınlandı. İmajlarda, güvenlik güçleri ile öğrenciler ortasında arbede yaşandığı görüldü.

Allame Tebatebayi, Tahran Sanat, Babul Noşirevani, Tahran Bilim ve Teknoloji, Şehid Beheşti üzere üniversitelerde de öğrenciler protesto yürüyüşü düzenleyip idare tersi sloganlar atarak gözaltına alınan arkadaşlarının bir an evvel bırakılmasını talep etti.

Esnaf kepenk kapattı

Sosyal medyada paylaşılan imgelere nazaran, şoförlerin korna çalarak yansılarını gösterdiği başşehir Tahran başta olmak üzere Tebriz, İsfahan, Şiraz, Kirmanşah, Bojnurd ve Reşt kentlerinde esnaf, kepenk kapattı.

İran’da ticaretin kalbi olarak isimlendirilen Tahran Büyük Çarşı’da esnafın, kepenk indirerek şovlara takviye vermesi dikkati çekti.

İran’ın orta kesiminde yer alan İsfahan kentindeki çelik fabrikasında işçilerin greve gittiğine dair görüntüler de sosyal medyada yer aldı. Görüntülerde, işçilerin “Vaatlere son, masamız boş” sloganı attığı duyuldu.

2019’da akaryakıta yapılan yüzde 300’lük zam protesto edilmiş, 304 kişi hayatını kaybetmişti

İran’da Kasım 2019’da akaryakıta yapılan yüzde 300’lük zam, geniş halk kesimleri tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

Ülkede 15 Kasım Cuma günü yapılan zammın ardından aynı gün sınırlı olarak başlayan protestolar, 16 Kasım Cumartesi ve 17 Kasım Pazar günü tüm ülkeye yayılmıştı.

Protestoların artması üzerine ülke genelinde internete erişim engellenmiş ve güvenlik güçleri, göstericilere sert müdahalede bulunmuştu. Uluslararası Af Örgütü’ne nazaran akaryakıt artırımı protestolarında 304 kişi hayatını kaybetmişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu