Ekonomi

Buffett’tan çip hamlesi

Warren Buffett’ın şirketi Berkshire Hathaway, Tayvanlı çip üreticisi TSMC’den 5 milyar dolar karşılığında pay satın aldı. Ünlü yatırımcının bu atağı, 250 milyar dolarlık satışın akabinde TSMC paylarının tabanı bulduğunu düşündüğüne işaret ediyor.

Buffet’ın şirketinin, TSMC paylarını Ekim ile biten üç ay içerisinde satın aldığı bildiriliyor. Haberin akabinde NYSE’deki TSMC payları, son iki yıldaki en yüksek günlük artışı kaydederek, piyasa açılışı öncesinde yaklaşık yüzde 13’e kadar artış gösterdi.

Tayvanlı şirket, ortalarında Nvidia ve Qualcomm’un da bulunduğu birçok şirket için çip üretiyor. Ayrıyeten şirket, Berkshire Hathaway’in portföyündeki en kıymetli şirket olan Apple’ın özel işlemcilerinin de tek üreticisi pozisyonunda bulunuyor.

92 yaşındaki Buffett’ın uzun vakittir teknoloji kesiminden uzak durması, ünlü yatırımcının tam olarak anlamadığı şirketlere yatırım yapmak istemediği görüşünün oluşmasına neden olmuştu. Lakin Buffett son yıllarda bu duruşunu değiştirdi ve şirketinin teknoloji kesimindeki yatırımlarını artırdı.

TSMC’nin stratejik önemi

Çip üretimi, otonom elektrikli otomobiller, yapay zeka ve akıllı konut aletleri üzere yeni oluşan dallar için temel oluşturması nedeniyle ilerleyen yıllarda sürdürülebilir büyüme vaat ediyor. Amazon Web Services üzere bulut bilişim hizmetlerinin genişlemesi de büyük bilgi merkezleri için daha fazla çip sipariş edilmesini sağlıyor.

Son teknoloji çip üretiminde Intel’in yerini alan TSMC, ABD ve Çin’in global teknoloji kesimindeki liderlik için uğraş etiği bir devirde stratejik olarak hayati kıymet taşıyan bir oyuncu pozisyonuna geldi.

Tayvan’ın en kıymetli şirketi, geleceğin ticari bölümlerinin gelişmesini sağlarken, ülkelerin askeri ve siber güvenlik hedeflerine da takviye olacak, dünyanın en gelişmiş çiplerini üretecek yetkinliğe sahip. ABD’nin Çinli müşteriler için üretilen yüksek teknoloji çipler hakkında uyguladığı yaptırımlar, bu eserlerin Çin askeri kuvvetlerinin eline geçmesini engelleme emeli taşıyor.

Ekonomik yavaşlama ve yatırımcıların arz fazlalığı olduğunu düşünmesi nedenleriyle çip talebinde azalma görüldü. Buna bağlı olarak Tayvan’daki TSMC payları bu yılın başından beri yüzde 24 düşüş gösterdi. Şirket bu yıl, sermaye harcamalarından yapacağı kesintiyi daha evvel 40 milyar dolar olarak planlamıştı. Ama bunda değişikliğe giderek, kesintiyi 36 milyar dolar düzeyine çekti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu