Ekonomi

GSM şirketlerine yönelik deprem soruşturmasına kamuoyunun dikkati

Bilgi Teknolojileri ve İrtibat Kurumu, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerde yardım ve arama kurtarma çalışmalarını aksatan kesintiler karşısında GSM şirketleri hakkında işlem yaparken, bu şirketlere yönelik soruşturmanın sonucu kamuoyu tarafından yakından takip ediliyor.

Bilgi Teknolojileri ve İrtibat Kurumu, 06 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerde işletmecilerin yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğine ilişkin soruşturmayı soruşturmaya çevirdi.

Kararda, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen ve Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa’yı etkileyen depremler öncesi ve sonrası TT Taşınabilir İletişim Hizmetleri il ve ilçeler ile bunların çevre il ve ilçeleri. A.Ş., Turkcell İrtibat Hizmetleri A.Ş. ve Vodafone Telekomünikasyon A.Ş. iki noktada incelenecektir.

BTK tarafından yürütülen soruşturmanın ana noktalarından ilki, “Şirketlerin mobil baz istasyonları ve jeneratör takviyesi kurulumunun, Afet Acil Durum Yönetimi Koordinasyon grubundan 6 Şubat 2023 saat 04:17’den 1 Mart 2023 tarihine kadar ücretsiz olarak yapılması” oldu. iletişim sürekliliğini sağlamak amacıyla dakika, SMS ve internet tanımlama, tüm kısıtlı hatların açılması ve diğer tüm işlemlere dayalı olarak yürüttüğü işlemlerdir”.

Kurum tarafından ikinci inceleme konusu ise “Bu süreçteki faaliyetlerin, başta iletişimin kesintisiz olarak devam etmesi ve iletişim ağlarının bütünlüğünün sağlanması olmak üzere ilgili mevzuat kapsamındaki yükümlülüklere uygunluğu” olarak belirlendi.

İstanbul sarsıntısında değişen oranlarda cezalar verildi.

Eylül 2019’da İstanbul’da meydana gelen depremin ardından bağlantıda sorunlar yaşandı ve BTK bu sorunlar nedeniyle soruşturma başlattı. Soruşturmanın ardından Turkcell, bir saat 15 dakikalık kesinti nedeniyle 2018 yılındaki 13 milyar 935 milyon 760 bin 609 TL’lik net satış tutarının yüzde 15’i oranında 2 milyon 90 bin TL aldı. 2 milyon 459 bin TL satış fiyatı olan 8 milyar 196 milyon 856 bin 873 TL’nin onbinde 3’ü oranında ceza kesildi.

Aynı inceleme sonucunda Türk Telekom’a 2018 yılındaki 7 milyar 532 milyon 437 bin 126 TL net satış bedelinin on binde 7’si oranında 27 saat kesinti nedeniyle 5 milyon 272 bin TL ceza kesildi.

Radyo erişim şebekesi unsurlarından BSC ve RNC’lerin birçok ilde Genel Kurul kararı olmaksızın kapatılması nedeniyle Türk Telekom’a yine 2018 yılı net satış tutarının on binde 6’sı oranında 4 milyon 519 bin TL ceza kesildi. yetkili makamlar.

Mevzuat ne diyor?

İlgili cezalara ilişkin hukuki destek Elektronik Haberleşme Kanunu ile Bilgi Teknolojileri ve İrtibat Kuruluşları İdari Yaptırımlar Yönetmeliği’nde yer almaktadır.

Yönetmeliğe göre işletmeci; İşletmecinin acil durumlar ve/veya acil yardım davet hizmetlerine ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde, işletmecinin bir önceki takvim yılındaki net satışlarının yüzde üçüne (%3) kadar idari para cezası uygulanabilecektir.

habercaldiran.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu