Haber

Cumhurbaşkanlığı seçimi tahminlerine en yakın sonucu Betimar verdi

Türkiye, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde tercihini ikinci türe bıraktı. Birinci tip seçimin ardından anket şirketlerinin varsayımları gündem oldu. Anket şirketlerinin ortasında, nihai sonuca en yakın tahmine Betimar ulaştı.

Türkiye, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 13’üncü Cumhurbaşkanı ve 28’inci Dönem Üyelerini belirlemek için 14 Mayıs’ta sandık başına giderek seçimini yaptı.

Cumhurbaşkanlığı İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 49,5, Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44,8, CET İttifakı adayı Sinan Ogan yüzde 5,17 ve Muharrem İnce yüzde 0,44 oy aldı. Açıklanan sonuçlara göre Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tipte kaldı. İkinci tipte ise seçmen Erdoğan ve Kılıçdaroğlu için yeniden sandık başına gidecek.

Milletvekilliği seçimlerinde Cumhur İttifakı yüzde 49,9 oyla 322, Millet İttifakı yüzde 34,9 oyla 213, Emek ve Özgürlük İttifakı yüzde 10 oyla 65 milletvekili kazandı.

Seçimler öncesinde ulusal anket şirketleri seçim iddialarını kamuoyu ile paylaştı. Birden fazla anket Erdoğan’ın oylarını yüzde 43-45 bandında gösterdi.

Anketörler arasında seçim varsayımlarında sonuca en çok yaklaşan firma Betimar oldu. 2018 seçimlerinde de benzer bir yakınlığa ulaşan Betimar Araştırma, 81 ilden örnekleme aldığı idareyle yaptığı tahminlerde Recep Tayyip Erdoğan’ı yüzde 49,1, Kemal Kılıçdaroğlu’nu yüzde 45, Sinan Ogan’ı yüzde 5,6 ve Muharrem İnce’yi yüzde 0,3 tahmin etti.

“Seçmen bizi yanıltmadı, İnce’nin kararının ardından hızla ikinci çalışmayı başlattık”

Seçim sonuçlarına en yakın tahminde bulunduklarını söyleyen Betimar Araştırma Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Duman, “2018 seçimlerinde yakaladığımız başarıyı bu seçimde de sürdürdük. Numune alarak çalışmalarımızı yürüttük. Türkiye genelinde 81 ilden. Seçmen bizi yanıltmadı. Yaptığımız çalışmadaki hata payımız 0,3’tü. Geçen hafta İnce’nin geri çekilme aşamasında hızla ikinci soruşturmaya başladık” dedi.

Duman, ikinci tip seçim için çalışmalara başladıklarını ve ilk izlenimlerde Erdoğan’ın kazanan tarafa yakın olduğunu gördüklerini söyledi. Duman, seçime katılım oranı ilk turdaki gibi yüzde 90 olmayabilir. Kamuoyu algısı Erdoğan’ın kazanacağını kabul etti. İkinci turda Erdoğan çok avantajlı” dedi.

“Sinan Oğan’ın oyları istikrarlı bir şekilde dağıtılacak”

Sinan Ogan’ın ilk turda beklenenin üzerinde oy aldığını belirten Duman, ikinci turda Ogan’a verilecek oyların Erdoğan ile Kılıçdaroğlu arasında eşit olarak dağıtılacağını belirterek, “Sinan Ogan genel başkan değildi. bir parti, CET İttifakı adayıydı, yönlendirebildiği bir seçmen. Kitlesi yok. Laik milliyetçi kesimin oylarını aldı. Yaptığımız çalışmalara göre 0.8’den 0.8’e geçiş olduğunu gördük. MHP’den Ogan’a, DÜZGÜN Partisi’nden 1.8. Çoğu seçmen 18-30 yaş arası Oğan’a oy verdi. 20’si ikinci seçimde sandığa gitmeyecek gibi görünüyor” dedi.

Diğer anket şirketlerinin varsayımları nelerdi?

cumhurbaşkanlığı seçimlerinde;

Optimar

Tayyip Erdoğan: yüzde 48,6

Kemal Kılıçdaroğlu: yüzde 44,1

Muharrem İnce: yüzde 4.3

Sinan Ogan: yüzde 3

Konda

Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 49,3

Tayyip Erdoğan yüzde 43,7

Sinan Oğan yüzde 4.8

Muharrem İnce yüzde 2.2

operasyonlar

Kemal Kılıçdaroğlu: yüzde 49,5

Tayyip Erdoğan: yüzde 44.4

Sinan Ogan: yüzde 4,7

Muharrem İnce: yüzde 1.4

MetroPOLL

Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 49,1

Tayyip Erdoğan yüzde 46.9

Sinan Oğan yüzde 2.7

Muharrem İnce yüzde 1.3

ORC

Kılıçdaroğlu: yüzde 51,7

Erdoğan: yüzde 44,2

Oğan: yüzde 2,8

İnce: yüzde 1,3

MAK

Kemal Kılıçdaroğlu: yüzde 50,9

Tayyip Erdoğan: yüzde 45.4

Sinan Ogan: yüzde 2

Muharrem İnce: yüzde 1.7

Avrasya

Kemal Kılıçdaroğlu: yüzde 51,3

Tayyip Erdoğan: yüzde 44,2

Sinan Ogan: yüzde 3,1

Muharrem İnce: yüzde 1.7

Türkiye Raporu

Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 50,5

Tayyip Erdoğan yüzde 45.6

Sinan Oğan yüzde 3,9

genar

Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44,3

Recep Tayyip Erdoğan %51.4

Sonar

Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44,1

Recep Tayyip Erdoğan yüzde 48,8 – İSTANBUL

yesilyurt-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu