Yaşam

Cesur Sahneleriyle Gündem Olan Şahmaran Dizisi Hakkında Yapılan Suç Duyurusu Gündem Oldu!

Başrollerini Serenay Sarıkaya ve Burak Deniz’in paylaştığı Şahmaran dizisi yayınlandığı günden bu yana sosyal medyanın gündeminde. Netflix’in en çok konuşulan yapımlarından biri olan Şahmeran dizisiyle ilgili bir tez dikkat çekti. Yazar Yonca Sencar, kendisiyle ilgili eserdeki karakterlerin ve ana temanın Şahmaran dizisinde kullanıldığını iddia ederek savcılığa hata beyanında bulundu.

Netflix’in en dikkat çeken yapımlarından biri olan Şahmaran dizisi 20 Ocak’ta seyirci karşısına çıktı. Başrollerini Serenay Sarıkaya ve Burak Deniz’in paylaştığı fantastik yapım kısa sürede dikkatleri üzerine çekti.

Yılan başı anlamına gelen Şahmeran efsanesinin gizemli hikayesinin anlatıldığı yapım, hem hikayesi hem de oyuncu kadrosuyla dikkatleri üzerine çekti.

8 bölümlük ilk sezon seyirciyle buluşurken Şahmaran dizisini beğenmeyenler de oldu. Tartışma yaratan sahnelerle gündeme bomba gibi düşen yapımla ilgili yeni bir tartışma sosyal medyayı salladı.

Gazeteci Birsen Altuntaş’ın haberine göre yazar Yonca Sencar, fantastik kurgu Şahmaran dizisinin hikayesinin kendi kitabından alındığını iddia etti.

Sencar, Serenay Sarıkaya ve Burak Deniz’i bir araya getiren “Şahmaran” dizisinin hikayesinin 2016 yılında yazdığı 239 sayfalık “Şahmeran İntikam” kitabından alındığını iddia etti. Sencar, avukatı Naim Karakaya aracılığıyla senarist Pınar’ı yazdı. Bulut, yapımcı Tims&B Studio Sinema ve Tertip Sanayi Ticaret A.Ş. yetkililer ve yayıncı Netflix, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nu ihlal iddiasıyla suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı.

Alacakaranlık film serisiyle benzerliği tartışılan Şahmaran dizisinin 2016 yılında yazılan 239 sayfalık “Şahmeran İntikam” kitabından alıntı yapıldığını iddia eden Sencar, konuyu mahkemeye taşıdı.

Yazar Yonca Sencar gündeme bomba gibi düşen konu hakkında açıklamalarda bulundu.

“2015 yılında yazıp 2016 yılında piyasaya sürdüğüm Şahmeran İntikam kitabımın iznim olmadan işlenip Netflix’te yayınlanan Şahmaran adlı diziye uyarlandığını gördüm. Öncelikle dizinin fragmanını izlediğimde çalışmamda yarattığım ve kurguladığım fantastik yılan-adam ve Scarlet Witch karakterleri dikkatimi çekti. Yapımcıya ve yayıncıya bu tecavüze bir an önce son verilmesi gerektiğini belirtmeme rağmen dizinin başka bir kitaptan uyarlandığı yönünde geri dönüş aldım.

Bunun üzerine yapımcı ve yayınevi tarafından bana bahsedilen Emine Buzkan’ın 2010 yılında basılan ‘Şah-ı Mar’ adlı kitabının ilk baskısını bulup inceledim. Bu kitap ile serinin ortası arasındaki benzerliklerin sadece karakter isimleri ve Mar yarışı noktasında olduğunu gördüm. Bu noktada dizinin belkemiğini oluşturan karakterlerin ve karakterlerin özelliklerinin karakterlerin arka planında işlendiği ve çalışmalarımdan alıntılandığı anlaşılmaktadır.

“Emine Buzkan’ın kitabında 17 yaşındaki ergen bir karakter olan Şahsu ile sadece Maran’ın yaşadığı çocuksu bir aşk anlatılıyor. Bunun dışında kitapta fantastik unsurların sınırlı olması hatta fantastik unsurların bile olmaması dikkat çekici. Mar yarışı dışındaki unsurlar.”

“Telifimden kaynaklanan tüm maddi ve manevi haklarım ihlal edilmiştir.”

Bu haliyle dizideki birçok karakterin eserimdeki karakterlere dayandığı, sahnelendiği, ana temasının ve birçok fantastik unsurun eserimden çalıntı olduğu açıkça anlaşılmaktadır. Telif haklarımdan dolayı tüm maddi ve manevi kişilik haklarım ihlal edilmiştir. Bu nedenle tüm yasal haklarımı kullanacağımı kamuoyuna duyuruyorum.”

Bahis hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

Yorumlarda buluşalım…

arguvanajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu