Yaşam

Bugün Çocuklarınıza Örnek Verebileceğiniz Türkler: Astrofizikçi Dilhan Eryurt

Çocuklarınıza örnek gösterebileceğiniz Türkler dizisinde her gün bir biyografi ile karşınızda olacağız. Bu biyografilerde, içeriğimizde nispeten daha az bilinen ancak uluslararası üne sahip kişilere yer vermeyi planlıyoruz. Bu konuda önerilerinizi bekliyoruz. İçeriğimizin bugünkü dünyaca ünlü konuğu: Dilhan Eryurt

1926 yılında İzmir’de dünyaya gelen Eryurt’un babası Milletvekili Abidin Ege’dir. İlköğrenimini Ankara’da, liseyi Ankara Kız Lisesi’nde okumaktadır. Lise yıllarında matematiğe olan ilgisi onu İstanbul Üniversitesi Yüksek Matematik ve Astronomi Bölümü’ne yönlendirdi.

1946 yılında bu bölümden mezun oldu ve Ankara Üniversitesi Astronomi bölümünü açmakla görevlendirilen Tevfik Okyay Kabakçıoğlu’na 2 yıl asistanlık yaptı. Lisansüstü çalışmaları için bir süre Michigan Üniversitesi’ne gitmesine rağmen Ankara’ya dönerek akademik çalışmalarına burada devam etti.

Ankara’da kendi adına gözlemevi bulunan Egbert Adriaan Kreiken ile doktora ve doçent olarak çalışan Eryurt, 1959’da Hidrojen yıldızları üzerine önce Kanada’da, ardından 1961’de ABD’de Goethe’de çalışmak üzere buradadır. Sırasıyla Link Gözlemevi ve Goddard Uzay Araştırma Enstitüsü. (tek kadın astronom olarak).

Doktora: 31 Cygni atmosferinin spektroskopik bir çalışmasının bazı sonuçları(1956)

Doçentlik:   Cygni 31’in K tipi bileşeninin atmosferindeki yoğunluk gradyanı(1961)

İşte Güneş’in yapısı hakkında yaptığı çalışmalar sonucunda ortaya koyduğu şu bilgiler, sahada devrim niteliğinde olacaktır: Geçmişte Güneş’in parlaklığı çok daha parlak ve daha sıcaktı ve bu nedenle bu parlaklık, Güneş’in oluşumundan bu yana artmadı. Güneş.

Tarih 1969 yılını gösterdiğinde NASA’da görev yapan ilk gökbilimci Dilhan Eryurt, insanlık için çok önemli olan Apollo 11 projesinde yer alır ve adını tarihe altın harflerle yazar.

NASA’daki görevinden sonra 1973 yılında ODTÜ Fizik Bölümü’ne dönerek astrofizik bölümünü kurdu. Ayrıca ODTÜ’de yıldız gözlemevi kurulmasına öncülük eden Eryurt, Türkiye’deki astronomların bir araya gelmesi için kongreler düzenliyor.

Dilan Eryurt’un aldığı ödüller:

  • Apollo Başarı Ödülü (1969)

  • Tübitak Bilim Hizmet ve Teşvik Ödülü (1977)

  • Türkiye Bilimler Akademisi Onursal Üyesi (1997)

1993 yılında emekli olan ve 2012 yılındaki vefatına kadar Türkiye’de astronomi çalışmalarına destek veren Dilhan Eryurt, halen özellikle kadınları bilim insanı olma yolunda teşvik etmeye devam ediyor.

Böylesine ideolojik bir bedel karşılığında sahip olduğumuz ne güzel bir toprak! yarın görüşürüz çocuklar!

Onu dinlemek isterseniz:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu