Haber

Amasra Maden Faciası Davası.. Sanık ve Mağdur Ailelerin Avukatları Arasında Çıkan Tartışma Gerginliğin Artması Nedeniyle Duruşmaya Ertelendi

GAYE ŞEMA CAN

amasra 43 kişinin yaşamını yitirdiği mayın faciası davasının ikinci gününde Bartın Adliyesi koridorunda devam eden ilk duruşmada sanık ve sanık avukatları arasında tartışma çıktı. Ailelerin de katılmasıyla tansiyonun yükseldiği duruşmaya 20 dakika süre verildi. Ortadan sonra hakem son kez uyardığını ve huzursuzluk çıkması halinde anlayış gösterilmeyeceğini, ailelerinin ve seyircilerin adliyeye 100 metre yakınına getirilmeyeceğini söyledi.

Bartın’ın Amasra ilçesindeki Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) madeninde 14 Ekim 2022’de meydana gelen ve 43 personelin yaşamını yitirdiği grizu patlamasıyla ilgili davanın Bartın 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki ikinci duruşmasına bugün devam ediliyor. Adliye koridorunda mahkeme.

DAVUK AVUKATI: KAZAYA NEDEN OLAN EYLEM, ORADAKİ BİR ÇALIŞANIN EYLEMİ OLABİLİR.

Gözaltına alınan sanıklardan Cihat Özdemir’in avukatı savunmasında “Kazaya neden olan eylem oradaki bir işçinin eylemi olabilir” deyince, mağdur aileleri “Hey bedelini canlarıyla ödediler” diyerek tepki gösterdi. .” Avukat savunmasında, “Müvekkilim işyerinin müdürüdür ancak tüm yetkiler kendisine ait değildir. İşçilerin baret, maske vb. Bu nedenle eksikliklerinden Cihat Özdemir sorumlu değildir.Maden kazadan 3 gün önce Çalışma Bakanlığı tarafından denetlenmiştir.0.5 “Söz konusu olan bu yargılamalarda mağduriyetin giderilmesi için taleplerimizi ortaya koyacağız. Tüm kurbanların yakınları ve tahliyeye ilgim var” dedi.

GERİLİM ÜZERİNE İYİLEŞME 20 DAKİKA DURDURULDU

Mağdur ailelerinin tepkisi üzerine sanık avukatları ile mağdur ailelerinin avukatları arasında tartışma çıktı. Sanık avukatlarının, “Nereye götürüyorsunuz?” Aileler, avukatlarına alkışlarla destek verdi. Salondaki gerginlik nedeniyle 20 dakikalık ara verildi. Sanık avukatının “Burası siyasi arena değil. Avukat ortalığı karıştırıyor” demesi üzerine salonda tansiyonun artması üzerine 20 dakika süre verildi.

HAKİM AİLELERİN MAHKEMEYE 100 METRE YAKLAŞMAYANLARDAN CEZA VERİLECEĞİNE İLİŞKİN UYARILDI

Aranın ardından hakim son kez uyardığını ve huzursuzluk çıkması halinde anlayış gösterilmeyeceğini, ailelerinin ve seyircilerin adliyeye 100 metre yakınına getirilmeyeceğini söyledi. Mağdur ailelerinin avukatları, salona taşınmasının sağlıklı olmadığını belirterek, duruşmanın koridorda yapılmasını bir kez daha talep etti. Mahkeme başkanı, şu anda daha uygun bir ortamın sağlanamayacağını söyleyerek duruşmaya devam etti.

SANIK SELÇUK EKMEKÇİ: OLAYDAN 3 GÜN ÖNCE ÇALIŞMA BAKANLIĞI KONTROL ETTİ”

Operasyon Direktörü tutuklu sanık Selçuk Ekmekçi, mahkemede verdiği ifadede görevini yaptığını belirterek, şunları söyledi:

“Babam da ben 6 yaşındayken maden kazasında vefat etti. Aileleri çok iyi anlıyorum. Olay günü işçilerimizden metan gazı sorunu çıkmadı. İş yeri ile ilgili herhangi bir olumsuz durum olmadı. Kontrol görevimi hakkıyla yerine getirdiğime inanıyorum.Bu konuda vicdanım rahat.Saat 18.20’de haber alınca olay yerine gittim ve yardım ettim.Ocaktaki her noktayı gördüm.Canımı riske atarak yardım ettim.Biz olay yerinde sabit ve seyyar sensörler ve 5 adet alarm var.Eksperimiz olaydan sonra elektriğin kesildiğini raporda belirtti.Çalışma Bakanlığı müfettişleri, 11 Ekim’ Olay yerinde kendi cihazlarıyla da gaz ölçümü yaptılar, incelemelerde bulundular. Tozla uğraşıp, hiçbir sorun olmadığı belirlendi.Bu şekilde denetlenen bir işyerinde eksikliklerin olması söz konusu değil.”

“PERSONEL EKSİKLİĞİ NEDENİYLE BAZI YERLERDE ÇALIŞAMIYORUZ”

Kurbanların ailelerinin avukatlarından Emre Aydın, sanıklardan sensörlerin yerini haritada göstermesini istedi. Baker, sensörlerin yerini haritada gösterdi. İş Sağlığı Merkezi tarafından sensörlerin yerleştirildiğini belirten Ekmekçi, personel eksikliği nedeniyle bazı noktalarda çalışamadıklarını ifade etti.

14 Ekim 2022 saat 14:24’te etkinlik oynanmadan önce merkeze gelen bir sohbet. Sanık, merkezi arayarak metan yoğunluğunun artacağını ve çalışanların panik yapmaması gerektiğini ifade eden kişinin ses kaydına rağmen, “Havalandırma planı ile ilgili herhangi bir sorumluluğum yok. Metan sensörlerimiz de var. Burada iki noktadaki hava birleşir ve havalandırmadan çıkar.” Acil eylem planının olaydan yaklaşık 1 ay önce yapıldığını da belirtti.

Mahkeme daha sonra duruşmaya öğlen 1 saat verdi.

Kaynak: ANKA / Yeni

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu