Haber

Uluslararası Kuruluşlardan Gazze’ye Ateşkes Çağrısı

Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı uluslararası kuruluşlar ve insani yardım kuruluşlarının başkanları ve yöneticileri, Gazze’de yaşanan olaylara ilişkin ortak açıklama yayınladı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Acil insani ateşkese ihtiyacımız var. 30 gün oldu. Yeter artık. Bu artık bitmeli.”

BM merkezli uluslararası kuruluşlar ile insani yardım kuruluşlarının lider ve yöneticileri, dün Gazze’deki olaylara ilişkin ortak bir açıklama yaparak, derhal ateşkes çağrısında bulundu. Açıklamada, “Acil insani ateşkese ihtiyacımız var. 30 gün oldu. Yeter artık. Bu artık bitmeli.” Gazze’ye ulaşmak için daha fazla yardıma ihtiyaç duyulduğu ve 2,2 milyon Filistinlinin yardımlardan mahrum kaldığı kaydedildi.

“BÜTÜN NÜFUSUN ÖTESİNDE VE SALDIRI ALTINDA”

Bildiride, artan ölü sayısı ve yerinden edilenlerin durumunun şok edici olduğu vurgulanırken, Gazze nüfusunun tamamının kuşatma altında ve saldırı altında olduğu belirtildi. Ölü sayısıyla ilgili olarak taraflardan alınan bilgilere göre İsrailli yetkililerin 1400 kişinin öldüğünü, binlercesinin de yaralandığını belirttiği kaydedildi. Filistin’deki ölüm sayılarına ilişkin ise Sağlık Bakanlığı’nın Gazze’de 3 bin 900’ü çocuk, 2 bin 400’ü kadın olmak üzere yaklaşık 9 bin 500 kişinin öldüğünü bildirdiği belirtildi.

“ŞİMDİYE KADAR KAYDEDİLEN EN YÜKSEK BM ÇALIŞAN ÖLÜMÜ”

7 Ekim’den bu yana meydana gelen saldırılara ilişkin ortak açıklamada, aralarında BM Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) 88 çalışanının da bulunduğu çok sayıda yardım görevlisinin hayatını kaybettiği belirtildi. Hayatını kaybeden yardım görevlileriyle ilgili olarak, “Bu, şimdiye kadar tek bir çatışmada kaydedilen en yüksek BM işçi ölümü sayısıdır” denildi.

“30 GÜN OLDU, ateşkese ihtiyaç var”

BM yöneticileri ve liderleri, 30 gündür devam eden olayların derhal durdurulması ve ateşkes sağlanması gerektiğinin altını çizdi. Bildirgede ayrıca yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması, tarafların uluslararası insan hakları hukukuna uyması ve rehinelerin derhal serbest bırakılması yönündeki çağrılar da yinelendi.

ayancikajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu