Yaşam

Türk siyasi hayatındaki fikir oluşumlarını konu alan iki ciltlik, başucu kitabı niteliğinde bir kitap.

Siyasi hayatı Tanzimat’tan başlayarak sonraki süreçleri kapsayan değerli olaylarla örülmüştür. İki ciltten oluşan kitapları özellikle son dönem siyasi hayatındaki entelektüel tartışmalara meraklı okuyuculara tavsiye ediyoruz. Bu kitaplarla yalnızca yeni bakış açıları kazanmakla kalmayacak; Bugün yeni bilgiler ışığında göreceksiniz.

Üniversite Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. İlhan Bilici’nin derlediği, Türkiye’nin farklı üniversitelerinden 26 akademisyen/araştırmacının katkıda bulunduğu ve Tezkire Yayınları tarafından yayımlanan kitaplar, pek çok değerli konuyu içeriyor.

Kitapta yer alan en önemli konular;

Bu kitaplarda Kemalizm, Türk Ocakları, Halkevleri, Milli Türk Talebe Birliği, Takım Hareketi, Hareket (Okul), Hür Fikirler Dergisi, Forum Dergisi, Fedai Dergisi, Diriliş Hareketi, Türkiye İşçi Partisi, Fikir Kulüpleri Federasyonu, Yön Hareketi, Barış Dünyası Dergisi. Yine Milli Mücadele Hareketi, Milli Görüş Hareketi, Milli Demokratik Devrim Hareketi, İdealist Hareket, Akıncılar Hareketi, Aydınlar Birliği, Atatürkçü Fikir gibi güncel ve her zaman tartışmaların odağında olan konular var. Derneği, Liberal Niyet Topluluğu ve Kürt Hareketi.

Türk siyasi hayatındaki düşünce akımları

Türk siyasi hayatındaki fikir hareketleri, Osmanlı-Türk modernleşmesiyle temelleri atılan, İmparatorluğun son yüzyılında devleti ayakta tutma güdüsüyle şekillenen, dönemin aydınları tarafından oluşturulan reçeteler olarak tanımlanabilir.

Osmanlı Devleti’nin son yüzyılda yaşadığı parçalanma süreci ve travmalar ile Avrupa’nın üstünlüğüne karşı siyasi, ekonomik ve sosyal alanlarda yaşanan geri kalmışlığa, kapitalizm fikrinden hareketle çözüm arayışlarının devam ettiği görülmektedir. Bu fikir hareketlerinin ortaya çıkmasında altyapı ve üstyapıdaki aydınlanma etkili olmuştur. .

Hükümet ve muhalefet ilişkileri

Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminde başlayan bu fikri çabalar, modern devletin – Cumhuriyet rejiminin ve ulus devlet yapısının kurulmasıyla devam etmiş ve böylece siyasi tartışma ve meseleler eski rejimden yeni sisteme miras kalmıştır. . Geçmişten günümüze süreklilik paradigması çerçevesinde gündemde olan ve devam eden tartışmaların başında iktidar-muhalefet ilişkileri gelmektedir.

Modern devletin kuruluşundan günümüze kadar geçen süreçte iktidar-muhalefet ilişkilerine ilişkin değerlendirmelerde sıklıkla ideolojik boyut ön plana çıkmakta, ötekileştirici ve ayrımcı üslup kendisini hissettirmektedir.

Siyasi ve toplumsal hayatta kutuplaşmalara neden olan ve güncel siyaseti etkileyen bu tarihi mirasın içeriğini anlamlandırmanın yegâne yollarından biri, onu yaratan tarihi ve toplumsal koşulları analiz etmektir.

Bu bağlamda süreli yayınlar, dergiler ve gazeteler etrafında kümelenen aydınların veya süreli yayınların siyasi tezlerini incelemek bir başlangıç ​​noktası teşkil edebilir.

Yazar ve akademisyen İlhan Bilici

Kitap neyi amaçlıyor?

Cumhuriyetin 100. yılına özel olarak iki cilt halinde hazırlanan Türk Siyasal Hayatında Siyasal Fikir Temsilleri I-II başlıklı çalışma, yukarıda bahsedilen kaygıyı ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır.

Bu bağlamda Modern Cumhuriyet’in kuruluşundan günümüze kadar geçen döneme hakim olan siyasal ve toplumsal düşünce hareketi temsillerinin siyasal tezleri doğrultusunda bir portre sunulmaktadır.

Yani bu kitap serisinde fikir dünyamızda derin izler bırakan, etkileri halen devam eden ve güncel kalmayı başaran siyasal düşünce hareketleri ve temsillerin ortaya çıkış süreçleri, kuruluş ekipleri, siyasal tezleri ve siyasal tartışmalara etkileri ele alınmaktadır. gündem karşılaştırmalı ve sistematik bir şekilde sunulmaktadır.

Kitap sayfasının linki:

[email protected]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu