Ekonomi

Suudi Arabistan’dan petrol arzını kısma kararı

Petrol piyasası, bankacılık krizinin resesyona yol açacağı endişeleri ve Çin’in talep görünümü ile dalgalı bir dönemden geçerken Suudi Arabistan’dan istekli bir üretim kesintisi geldi.

Suudi Arabistan devlet haber ajansı SPA’nın haberine göre ülke, diğer OPEC+ ülkelerinin koordinasyonuyla Mayıs ayından 2023 sonuna kadar günlük petrol üretimini 500 bin varil azaltacak.

Habere göre Suudi Arabistan Enerji Bakanlığı yetkilisi, söz konusu kararın petrol piyasasında istikrarı sağlamaya yönelik ihtiyati bir karar olduğunu belirtti.

Suudilerin istekli kesinti kararı, 5 Ekim 2022’de OPEC ve OPEC dışı ülkelerin bakanlar düzeyinde yaptığı toplantıda alınan karara ek niteliğindeydi.

Arz tarafında ise, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile OPEC üyesi olmayan bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun önümüzdeki dönemin üretim politikalarına ilişkin toplantısının 3 Nisan’da yapılması bekleniyor.

OPEC+ ülkeleri Ekim 2022’de yaptıkları toplantıda 2023 yılı sonuna kadar günlük 2 milyon varil petrol üretimini kısma kararı aldı. Petrol fiyatlarındaki artışın ardından kümelenmenin mevcut üretim politikasına devam etmesi fiyatlanıyor.

haberkulp.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu