Haber

Patates Kızartması Yağını Tekrar Kullanmak Sağlığınıza Zararlıdır

Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, israf etmemek düşüncesiyle sebze ve kızartma yağı toplayıp birkaç kez kullanmanın ilerleyen yıllarda insanlarda kalp-damar hastalıklarına, kanser gibi ölümcül hastalıklara neden olabileceğini söyledi. Patates kızartmasında yağın en fazla 3 defa kullanılması gerektiğini belirten Manavoğlu, “Kabak, patlıcan gibi sebzelerin kızartılmasında en fazla 2 defa kullanılabilir.”

Ali Manavoğlu, sofrada tüketilen patates kızartmasında kullanılan yağı tasarruf amacıyla tekrar kullanmanın mutfakta sıklıkla yapılan hatalardan biri olduğunu söyledi. Patates, kabak, patlıcan gibi sebzelerin kızartılmasında kullanılan yağın israfı önlemek için kavanozda saklandığını anlatan Manavoğlu, bu yağın başka yemeklerde veya kızartmalarda kullanılmasının insan sağlığını olumsuz etkilediğini belirtti.

‘BULANTI VE İSHALLERE NEDEN OLABİLİR’

Kızartma sonrasında fazla yağ kullanmanın zararlarından bahseden Manavoğlu, şöyle konuştu:

“Kızartma herkes tarafından keyifle tüketiliyor. Yemeklerde kabak, patlıcan, biber ve patates kızartması sıklıkla yer alıyor. Evlerde kızartma için bitkisel ve karışık kızartma yağı gibi yağlar kullanılıyor. Bazı tüketiciler bunu bir kez kullanıyor, bir kez kullanmıyor. Bir sonraki kızartmada bazı tüketiciler kızartma yağını ocaktan alıp kızartmada da kullanıyor.” “Kavanozda saklıyor ve defalarca kullanıyor. Yağı tekrar kullanmak sağlık açısından da olumsuz etkiler yaratıyor. Kalp-damar hastalıklarına yol açabiliyor. Mide bulantısı ve ishal olabiliyor. Yağın birden fazla kızartma amaçlı kullanılması kanser riskine yol açabiliyor.” Bir süre sonra.”

‘BALIK KIZARTILIRSA AYNI YAĞ BİR DAHA KULLANILMAMALI’

Patates kızartmasında yağın en fazla 3 defa kullanılması gerektiğini belirten Manavoğlu, “Kabak, patlıcan gibi sebzelerin kızartılmasında en fazla 2 defa kullanılabilir. Çünkü olumsuz bir renk ve acıya neden olur. İkinci kızartma Kısa sürede yapılmalıdır. Balık kızartılmışsa bir daha kullanmamalıyız. Un ilave edilir. “Kızartma yağı sadece bir kez kullanılmalıdır. Tekrarlanan yağ acılaşır ve olumsuz bir tat oluşmasına neden olur” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu