Haber

İngiliz Ekonomist Timothy Ash İktidara Yakın Medyanın Odağında! İsyan etti: “Yalancılar”

Bluebay Asset Management stratejisti Timothy Ash, Türkiye’yi yakından takip eden bir isim olarak açıklamaları ve değerlendirmeleriyle Türkiye’de yakından takip ediliyor. Ash, Türk Ekonomik Modeli’nin hayata geçmesiyle ilgili olarak yurt dışından gören bir göz olarak ağır eleştirilerini paylaştı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin Londra’da yatırımcılarla yaptığı görüşmede de bulunan Ash, Kılıçdaroğlu’nun görüşmesine katıldığını açıkladı. Seçim değerlendirmelerini bu yönde yapması kimseyi sevindirmedi. Ash, kendisine odaklanan haber ve yorumlara da isyan etti.

Timothy Ash, çalışma alanı gereği Türkiye ekonomisini yakından takip etmektedir. Türk İktisadi Modeli ile ilgili deyim yerindeyse “muhalif” görüşlerini sürekli paylaşıyor.

14 Mayıs seçimlerinin ertesi günü Ash, ikinci tura kaldığı anlaşılınca(!) yorumlarını esirgemedi.

Kılıçdaroğlu’yla Londra’daki diğer yatırımcı toplantısında görüştüğünü belirten Ash, sorulara verdiği cevapları hem zayıf hem de saçma bulduğunu belirterek, seçimler için ‘Erdoğan’ın dengi olmadığını düşündüm’ dedi. Seçimlerin ikinci tura kalmasıyla birlikte ‘Bu kaygılar bir şekilde gerçekleşti’ değerlendirmesini de yaptı.

İkinci değerlendirmesinde ittifak yapılan muhalefetin KK’nın zaaflarını bildiğini, Akşener’in “bir bakıma gemiden kaçmaya çalıştığını” ifade etti.

Seçmenlerin “RTE ile karşı karşıya kaldıkları büyük ekonomik risklerden” pişmanlık duymasıyla, Kılıçdaroğlu’nun ikinci nesil şansının piyasalarda bir satış dalgasıyla mümkün olabileceğini tahmin etti.

Diğer bir deyişle, iktisatçıların uzun süredir Türkiye’de derin bir kriz yaratacak ekonomik politikaları bekledikleri bir gerçektir. Ash, seçmenlerin ancak buna ikna edilebileceğinden de bahsediyor. Ancak herkes ekonomiyi ve söylenenleri kendi bakış açısıyla yorumlayınca işler bundan sonra biraz karışıyor.

Yenişafak’ın Arapça yayınında bu durumu değerlendiren Mes Taheroğlu, “Kılıçdaroğlu kazansın diye Türkiye ekonomisine darbe çağrısı” başlığını attı.

Taheroğlu, İngilizlerin Erdoğan’a ekonomik operasyon hazırlığında olduğunu söylerken, ‘Kılıçdaroğlu’na verdiği destekle tanınan’ olarak tanımladığı Ash’in kendisini Borsa’da satılmaya davet ettiğini iddia ediyor.

Borsa İstanbul’da “Erdoğan’a karşı organize bir plan” olarak nitelendirdiği manipülasyona dikkat çekerken, Londra’daki yatırımcılara “Türkiye ekonomisini vurma” teklifinde bulunduğunu belirtiyor.

Bu davetin şu cümlelerle yapıldığını belirtir:

İstanbul’daki hisselerini sat. Borsa Türk milletine ekonominin kötüye gittiğini hissettirecek ki oyun değişsin.’

Ash habere sert tepki gösterdi: “Yalancılar. Bu tamamen ve tamamen yanlış.”

Ash devam etti, “Bu makale, ikinci tur sonucunu etkilemek için yatırımcıları hisse satmaya çağırdığımı söylüyor. Bunu ASLA yazmadım. ASLA. Bu tamamen yalan.” sözlerini kullandı.

Türkiye Gazetesi de Ash ve Daron Acemoğlu’nu manşetine taşıdı. Ash de buna tepki gösterdi: “Görünüşe göre iyi bir takımdayım. Daron Acemoğlu muhtemelen Türkiye’den çıkacak en uygun ekonomist.”

Sabah gazetesinde ekonomi başlığıyla köşe yazısı yazan Dilek Güngör, Borsa ve sonrasındaki uzun vadeli hareketler için Ash’e değinmeden geçemedi.

‘Biliyorsunuz İngiliz The Economist dergisi seçim öncesi kirli algı operasyonunun odak noktasıydı. Şimdi yeni oyun planı devreye girdi.diyerek Ash’in paylaşımını da yaptı. ‘Londra’daki yatırımcılara çağrı, Başkanlık seçimlerinin ikinci turu öncesi borsada spekülasyon önerdi’ve şöyle tercüme etti:

Kılıçdaroğlu için artık son bir şans olabilir ve Türkiye’nin borsa gibi aparatlarla ekonomik çöküşü ikinci tura kaldı. Kılıçdaroğlu’nun şu anda en büyük şansı, ikinci seçimden önce piyasaların çok satması ve böylece seçmeni Erdoğan’ı tercih ettiğine pişman etmesi.

Yabancı aracı kurumların ‘borsayı çökertmek’ için oynadığını belirtti. Geçtiğimiz haftalarda satış yapmakla suçladıkları bazı kurumları bu kez alıcı olup piyasayı canlı tutarak takdir etti.

Sizce Borsada bir operasyon var mı? Peki bunu kim yapıyor? Yorumlarda buluşalım. ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu