Ekonomi

Codelco üretim sıkıntıları nedeniyle %34 kar düşüşü bildirdi

Şili’nin devlete ait bakır devi Codelco, 2023 yılı karında önemli bir düşüş yaşadı. 3.12 milyar dolar olarak açıklanan brüt kar, bir önceki yıla göre %34’lük bir azalmaya işaret ediyor.

Kârdaki düşüş, şirketin karşılaştığı operasyonel ve üretim zorluklarına bağlanıyor. Dünyanın önde gelen bakır madencisi olarak tanınan Codelco, 2022’deki 1.446 milyon tona kıyasla 1.325 milyon metrik ton ile 25 yılın en düşük üretim seviyelerini yaşadı.

Şirket ayrıca vergi öncesi kârında da bir önceki yıla göre %74’lük bir düşüş kaydederek 719 milyon dolar olarak gerçekleştiğini bildirdi. Bu olumsuzluklara rağmen Codelco’nun İcra Kurulu Başkanı Ruben Alvarado gelecekle ilgili iyimserliğini dile getirerek şunları söyledi: “2023 yılı operasyonlar ve üretim açısından çok zor bir yıldı, ancak bunun bu yıl iyileşmeye başlayacak verimli bir çukurun en alt kısmı olduğuna inanıyoruz.” Ayrıca, on yılın sonuna kadar 1,7 milyon tonluk bir üretim seviyesine dönmeyi hedefleyen kademeli bir toparlanma öngördü.

Codelco 2024 yılı için bakır üretimini 1.325 ila 1.390 milyon ton arasında tutmayı ve 4 milyar ila 5 milyar dolar arasında değişen bir sermaye harcaması yapmayı öngörüyor. Şirketin faiz, vergi, amortisman ve itfa payları öncesi kârı (FAVÖK) da bir önceki yıla göre dörtte bir oranında düşerek 4,184 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Daha önce yapılan bir araştırma, proje gecikmeleri, kazalar ve ertelenmiş bakımın Codelco’nun son dönemdeki düşüşüne katkıda bulunduğunu ve bazı çalışanların bu sorunların çoğunu yönetim ve planlama eksikliklerine bağladığını vurgulamıştı.

Yaşanan zorluklara rağmen Codelco, Chuquicamata açık ocak madeni ve El Teniente kompleksi olmak üzere iki amiral gemisi projesinde gecikmelerle de olsa ilerleme kaydediyor. Chuquicamata’da, başlangıçta öngörülenden daha yavaş bir hızda olsa da, bir genişleme madenin çıkarılmasını arttırdı. El Teniente’de maden taşıma tünelinin inşasında gecikmeler yaşanırken, kompleksteki birkaç projenin bu yıl, bir diğerinin ise 2026’da üretime başlaması bekleniyor.

Ayrıca Codelco, Şili hükümeti tarafından gelecekteki lityum projelerine öncülük etmesi için görevlendirildi. Başkan Gabriel Boric yönetimindeki hükümet, Şili’nin lityum açısından en zengin iki tuzlası olan Atacama ve Maricunga’nın çoğunluk kontrolünü Codelco’ya bırakmayı planladığından, şirket şu anda kamu-özel sektör anlaşmaları için görüşmeler yürütüyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

haber-selcuk.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

--
Başa dön tuşu