Haber

Çene tümörü nedeniyle yüz asimetrisi yaşayan hastalar Konya’da sağlığına kavuştu

KONYA’da çene ağrısı ve yüz asimetrisi olan iki hastanın çene eklemlerinde tümör olduğu tespit edildi. Uzun yıllar farklı tedaviler gören ve doğru teşhis konulamayan Semiha Tezcan (54) ve Mustafa Küçükdemir (52), Necmettin Erbakan Üniversitesi’nde gerçekleştirilen operasyonla sağlıklarına kavuştu. Operasyonları Prof. Alparslan Esen, “Bu tümör yavaş büyüdüğü ve yüzdeki asimetri geç fark edildiği için genellikle ileri evrelerde ortaya çıkıyor.”

Necmettin Erbakan Üniversitesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi’ne çenelerinde şekil bozukluğu ve ağrı şikayetiyle başvuran aşçılık ve pastacılık öğretmeni Semiha Tezcan (50) ile fabrika işçisi Mustafa Küçükdemir’in (52) çenelerinde tümör olduğu belirlendi. çene kemikleri. Tedavisine başlanan 2 hasta ameliyata alınarak tümörleri çıkarıldı. Çene kemiklerine cerrahi müdahale uygulanan iki hastanın yüz şekil bozuklukları da tedavi edildi.

‘FARKLI ŞEYLER SÖYLEDİLER’

2 çocuk annesi ve 1 torun sahibi Semiha Tezcan, “Yıllardır bu hastalıktan çekiyorum ve kurtuldum. Artık çok iyiyim, hayatımı düzene soktum. Bir tümör büyüdü” dedi. içeride sol tarafta. Tümör büyüdükçe çenemi sağa doğru eğdi. 3 ameliyat oldum. 20 yıl oldu. Bu hastalığı yaşıyordum. Bana farklı tedaviler önerdiler ama sonuç vermediler. Ağrılarım artmaya başladı, kulağımda duyamama, ağzımı açamama gibi sorunlar yaşamaya başladım.Burada ameliyat oldum ve yeterliyim.Bana tümör olduğunu söylemediler. Daha önce gittiğim yerlerde ‘Kemikte uzama var’ dediler. Diş tedavisini “Gördüm. Buna neyin sebep olduğu belli değildi. Farklı şeyler söylediler. Bu şekilde kalacağımı sanıyordum. Kendimi daha özgüvenli hissediyorum. Kendimi daha rahat hissediyorum. Aynaya baktığımda daha çok tatmin oluyorum. Keşke 10 yıl önce bu ameliyatı olsaydım ama yine de mutluyum” dedi.

‘İNSANLARIN İÇİNE GİREMİYORUM’

Mustafa Küçükdemir, “Bu hastalık 10 yıl önce başladı. Birçok sağlık kuruluşuna gittim ama sonuç alamadım. En sonunda Necmettin Erbakan Üniversitesi’nde bana teşhis koydular ve ameliyat oldum. Yüz felci olduğumu söylediler. Yüz felci tedavisi gördüm ama geçmedi. Ağrılarım başladı, yüzümün şekli değişti. “Değişti. Burada ameliyat oldum ve şu anda çok iyiyim. Psikolojim bozuldu, toplum içine çıkamadım. Görünüşümden dolayı dışarı çıkamıyordum. Ağzım bir yana büküldü, konuşamadım. Arkadaşlarımdan bile uzaklaşmaya başladım ama artık çok iyiyim” dedi.

‘HASTALARIMIZIN ÇOĞUNLUĞU 50 YAŞIN ÜZERİNDE’

Ameliyatları Necmettin Erbakan Üniversitesi Ağız Diş Çene Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Alparslan Esen, “Bu hastalarda tek taraflı eklem problemleri oluyor ve tümöre bağlı olarak çene kemiklerinde büyüme oluyor. Ancak bu eklemlerdeki tümörler yavaş büyüdüğü için yüzde hızlı bir bozulma olmuyor. Tümör büyüdükçe tümör büyüdükçe” dedi. Zamanla yüzde bozulma meydana gelir.Bu nedenle hasta için önemlidir.Yüzde bir asimetri oluşur.Aynı zamanda hastalarımız sadece estetik nedenlerden dolayı değil bu tümörün büyümesi nedeniyle ağız açmakta zorluk çekmektedir.Çoğu Burada tedavi ettiğimiz hastalar 50 yaşın üzerinde. Çünkü bu tümör yavaş büyüyor ve yüzdeki asimetri geç fark ediliyor. Genellikle ileri evrelerde ortaya çıkıyor. Hastalarımız yüz asimetrisinin farkındadır ancak önemsememektedir. Daha sonra ağız açmada kısıtlılık ve ağrı yaşadıkları için bize başvuruyorlar. Aslında bize gelmeden önce başka merkezlere başvurmuşlardı ama karmaşık bir tedavi gerekiyor” dedi.

‘Tümörü çıkarmakla iş bitmez’

Tedavi sürecine ilişkin Prof. Dr. Esen şunları söyledi:

“Bu tümörü çıkardığınızda iş bitmiyor. Hasta fonksiyonel olarak rahatlayabilir ama yüz asimetrisi devam ediyor. Bu tümör çıkarıldığında yüz asimetrisi hemen düzelmiyor. Dolayısıyla bu hastalarda bunu cerrahi olarak çıkardık. Eklem bölgesinde tümör var ve alt ve üst çene ameliyatlarını aynı anda gerçekleştirdik.Ortopedik cerrahi dediğimiz üst ve alt çene ameliyatlarını gerçekleştirdik.Çünkü hem üst çenede hem de alt çenede yer değiştirmeler var.Yüz asimetrisi zaten oluşmuş durumda. Hem üst çene hem de alt çene değiştirildiğinde ve tümör ortadan kalktığında hasta normal görünümüne döner ve fonksiyonlarına kavuşur. Normalleşmeyi sağlar.”

korkut-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu