İş

İTO/Avdagiç: Piyasalarda fiyat tespiti tüm sektörlere örnek olmalı

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “Birçok üründe peş peşe fiyat dondurma işleminin zincir marketler için son derece değerli olduğuna inanıyoruz.” terimleri kullandı.

İTO Meclisi’nin ocak ayı toplantısında konuşma yapan Avdagiç, İTO’dan yaptığı açıklamada enflasyon, efor ve iş dünyasının gündemindeki diğer konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Enflasyonla mücadele kapsamında piyasaların başlattığı sorumlu ve fedakar tutumun tüm departmanlara örnek olmasını dilediklerini belirten Avdagic, bu tepkinin enflasyona karşı topyekûn mücadeleyi kalıcı kılmasını umduklarını vurguladı.

Zincir mağazaların peş peşe birçok üründe fiyat dondurmaya gitmesinin son derece değerli olduğuna inanıyoruz” dedi. Avdagiç, sözleriyle, zincir marketlerin enflasyon çabasına fiyat dondurma tepkisinin tüm kesimlerdeki yüksek enflasyon beklentilerini kırmasını ve bozulan fiyatlama davranışını ortadan kaldırmasını umduklarını belirtti.

Geçen Aralık ayında tüketici fiyatlarında düşüş olduğunu ifade eden Avdagic, bu kırılmayı enflasyonda kalıcı tek haneli seviye için bir başlangıç ​​olarak görmek istediklerini belirtti.

Enflasyonla mücadelede halkın da bir şeyler yapacağını kaydeden Avdagiç, “Yönetilen ve yönlendirilen fiyatlar üzerinden bütçe imkanları ölçüsünde fiyat artışlarından kaçınarak halkın da fedakarlık yapacağına inanıyoruz. Ancak bu şekilde 35- Yılın ilk yarısında yüzde 40, ikinci yarısında yüzde 20. altındaEnflasyonla kapatma şansı yakalayabiliriz.”

“Asgari ücret artışı ve EYT’nin çözümü iş barışı ve toplumsal refahın tesisi açısından önemli adımlardır”

Hükümetin emeklilikte yaşlananlar (EYT) sorununa çözüm getirdiğini hatırlatan Avdagiç, “Hem 2023’te uygulanacak yeni asgari ücret zammını hem de EYT’nin çözümünü Türkiye açısından önemli adımlar olarak görüyoruz. iş barışı ve toplumsal refahın tesisi çalışanların enflasyon karşısında satın alma gücünün kesinlikle “EYT’yi çalışma hayatımız için canlandırıcı bir fırsat olarak görüyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

Avdagiç, şirketlerin EYT’yi en uygun biçimde yürütürken, işin devamını sağlamak ve üretimde sürdürülebilirliği sağlamak için önlemler alacaklarını açıkladı.

EYT’lilerin kıdem tazminatına ilişkin patrona verilecek KGF takviyesini memnuniyetle karşıladıklarını belirten İTO Lideri Avdagiç, şunları söyledi:

“Ancak biz yine de SGK sigorta primine temel fayda üst limitini enflasyon oranında artırmayı bekliyoruz. Son 5 yıla baktığınız zaman SGK üst limiti fiilen yüzde 50 arttı. Son 6-7 yıldaki gelir vergisi dilimleri tamamen aynı, bunu düzeltmek için güncellenmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Dünya ekonomisindeki tehlikeler henüz geçmiş değil, ancak yeterince gelişme var. Dünyadaki en değerli gelişmeleri şu şekilde sıralayabiliriz: Birincisi, tedarik zincirlerindeki tıkanıklık önemli ölçüde giderildi. İkincisi, elektrik ve diğer endüstriyel malların fiyatları düştü. Üçüncüsü, enflasyon ivme kaybetti ve yeni yılın ilk çeyreğinden itibaren düşüş eğilimi izlemesi bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu