Haber

BM’yi utandıracak gerçek: Kıbrıs’ta Türklere Rumlardan farklı davranılıyor.

  • HABER7

Kıbrıs adasında KKTC ile Rum bölgesini ayıran Yeşil Hat içerisinde yer alan Pile köyünün ulaşım olanaklarından mahrum kalmasını önlemek amacıyla başlatılan yol projesi gündemdeki yerini koruyor. KKTC hükümeti tarafından Pile köyünü Yiğitler köyüne bağlamak amacıyla projelendirilen 11,6 kilometrelik Pile-Yiğitler otoyolunun yapımına 18 Ağustos’ta başlandı.

Sadece 4,1 kilometresi merkez bölgeden geçen yolun KKTC topraklarında kalan kısmının tamamlanması, merkez bölgedeki kısmının ise Birleşmiş Milletler Barış Gücü (UNFICYP) ile istişarede bulunularak tamamlanması planlandı. . Ancak proje güzergahına asker yığan, dikenli tel çeken ve yolu araçlarla kapatan BM güçlerine 19 Ağustos’ta Türk tarafının fiziki müdahale etmesiyle gerilim daha da arttı.

UNBG’nin denetimindeki merkez bölgedeki 4 köyden biri olan Pile, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’ndan bu yana adada Türk ve Rumların birlikte yaşadığı tek yerleşim yeri. Bu bakımdan köyün kendi idaresi vardır. Yaklaşık 500 Türk ve 1.200 Rum’un yaşadığı Pile’de her cemaatin seçtiği iki farklı muhtar görev yapıyor. Mülki idare açısından KKTC’ye göre Gazimağusa ilçesine, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne (GKRY) göre Larnaka’ya bağlı olan köyde, güvenlik ve yargı gibi konulardaki işlemler KKTC’ye göre yürütülüyor. Sosyal bağlılığa bağlı olarak KKTC’nin yetkili kurumları veya Güney Kıbrıs Rum Yönetimi. Köyün içinden tek yol geçiyor ve bu yolun da Rum Yönetimi topraklarıyla doğrudan bağlantısı var…

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres şunları söyledi: Pile’yi kuzeye bağlayan izinsiz bir yolun tek taraflı olarak inşa edilmesi, tampon bölgenin büyük bir ihlali olacaktır.” ifadesiyle benimsediği olumsuz tutum, BM’nin daha önceki uygulamalarını hatırlattı.

YOL İZİN YOK, ÖZEL ÜNİVERSİTEYE KİMSE DOKUNMUYOR

Siyaset, Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Vakfı ( SETA) tarafından hazırlandı ” Kıbrıs’taki Pile Olayı Neyi Gösteriyor?“” başlıklı belgede yol geriliminin geçmişi ve geleceği hakkında değerli bilgiler yer aldı. Mehmet Uğur Ekincitarafından hazırlanan raporda, UNBG’nin adadaki iki tarafa yönelik eşitsiz tutumu da incelendi.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Kıbrıs’taki tampon bölgede izinsiz üniversite faaliyetleri yürüttüğü, BM Barış Gücü’nün ise 11 yıldır bu duruma göz yumduğuna dikkat çekildi. Central Lancashire Üniversitesi Kıbrıs KampüsüYunan yönetimi tarafından yaptırıldığı kaydedildi.

SETA raporunda şu ifadelere yer verildi:



KAYNAK: HABER7

ipsala-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu