Ekonomi

Başkan’ın zarar fazlası desteğine ilişkin kararı yayımlandı

2023 yılında devletin tarım sigortaları havuzuna yükleyeceği zarar fazlası miktarına ilişkin Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu, Türkiye’de tarım sektörünü tehdit eden risklerin bugüne kadar sigortalanamayan değerli bir kısmının teminat altına alınması amacıyla TBMM tarafından kabul edilmiş ve 21 Haziran 2005 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. , tarımda sürdürülebilirliği sağlamak ve devlet bazında tarım sigortalarını yaygınlaştırmak ve geliştirmektir. yürürlüğe girmişti. 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu’nun 15 ve 16. maddeleri yeterli olup, Tarım Sigortaları Havuzu bu riskin bir kısmını yerli ve yabancı reasürans şirketleri ile anlaşmalar yaparak devretmektedir.

TARSİM çerçevesinde devlet tarafından iki farklı devlet tabanı sağlanmaktadır. Bunlardan ilki “Prim desteği” olup yüzde 50-67 oranında uygulayarak sisteme değerli bir katkı sağlamaktadır. “Aşırı Hasar Desteği” ile ikinci bir takviye devlet tarafından sağlanmaktadır. TARSİM’in üstlendiği risklerin devri için ulusal ve uluslararası sigorta piyasasından reasürans temin edilmektedir. Teslim edilemeyen kısımlar için Devlet Fazlası Temeli sağlar.

Bunlarla birlikte her yıl Devlet Tarafından Verilecek Fazla Zarara Dair Cumhurbaşkanı Kararı yayımlanmış ve karar 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir.

Öte yandan, Tarım Ürünlerinin 5300 Sayılı Tarım Ürünlerinin Lisanslı Depoculuk Kanunu Çerçevesinde Faaliyet Gösteren Lisanslı Depolarda Muhafaza Edilmesi Durumunda Destek Ödemelerinin Yapılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanlığı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tarım ve Orman Bakanlığı yaptığı değişiklikle, 2024 yılına kadar çalışmalarını lisanslı depolara teslim eden üretici/üretici kuruluşlara, üreticilerin sahip olma imkanına sahip olmalarını sağlamak amacıyla, kira, nakliye ve analiz bedeli ekleri verilmesine karar verdi. sağlıklı ve sigortalı depolar olması ve fiyatların düşük olduğu hasat dönemlerinde işlerini elden çıkarmak zorunda kalmamaları.

Ayrıca 4572 sayılı Tarım Satış Kooperatif ve Birlikleri Kanunu çerçevesinde kurulan tarım satış kooperatifleri faaliyet alanlarının genişliği ile ülkemiz ticaret ve tarım dairesinde değerli bir konuma sahip kuruluşlar olduklarından bölgeler ve konular, üretici ortak sayısı ve üretime katkısı, söz konusu kuruluşların Lisanslı Depo Destekleri çerçevesine dahil edilmesi sağlanmıştır. . – DENİZLİ

haber-hacilar.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu