Teknoloji

Ayın Katı Bir Çekirdeğe Sahip Olduğu Bulundu

Fransa’daki Côte d’Azur Üniversitesi ve Gök Mekaniği ve Geçici Hesaplamalar Enstitüsü’nden bilim adamları, Ay’ın en merak edilen gizemlerinden birini çözebilecek kanıtlar buldular. ritüel çekirdekAraştırma ekibi, uydumuzun iç jeolojik yapısına ışık tutacak bir model geliştirdi.

Araştırmada, Ay’ın iç çekirdeği sağlam sonuçlar gösterdi. Ayrıca çekirdeğin yoğunluğu demire Birbirine yakın bir metalden oluştuğunu gözlemlediler. Arthur Briaud adlı araştırmacı ve ekibinin bulguları Nature dergisinde yayınlandı.

Ay’ın çekirdeğinin 500 kilometre genişliğinde olduğu tahmin ediliyor.

Analiz ayrıca çekirdeğin boyutu hakkında bilgi de ortaya çıkardı. çalışmak için çekirdek, 500 kilometre çapında.Bu, Ay’ın toplam genişliğinin yaklaşık %15’i kadardır.

Buna ek olarak, araştırma, ay mantosunun değişmekte olduğuna dair kanıtlar buldu. Araştırmacılar bunun Ay’ın yüzeyinde neden demir olduğunu açıklayabileceğini düşünüyor. Sıcak malzeme yükseldikçe, Ay’daki volkanik aktivite, yüzeyde daha sonra soğuyarak toprağa dönüşen demir birikintilerine neden olmuş olabilir.

Sonuçlar, Ay’ın yapısıyla ilgili daha önceki bilgilerimize katkıda bulunuyor. Apollo görevlerinden elde edilen sismik verileri kullanan NASA, 2011 yılında Ay’ın bir çalışmada olduğunu tespit etti. demir güçlü, sağlam çekirdek sahip olduğunu söyledi. O araştırma, çekirdeğin boyutunun şimdikine yakın bir biçimde 482 kilometre olduğunu da ortaya çıkardı. Briaud liderliğindeki grup, bu stilistik ön bilgiden yararlandı ve bir model geliştirdi ve Ay’ın iç jeolojisini simüle etti.

Dünya’nın iç çekirdeğinin Ay gibi ‘katı’ olacağı belirtilmişti.

Son yıllarda yapılan birçok çalışma Dünya’nın çekirdeğinin birden fazla katmana sahip olduğunu ortaya çıkardı. Erimiş demir çekirdeğin, şaşırtıcı bir şekilde ‘katı’ olan bir iç çekirdeğe de sahip olduğu kanıtlanmıştır. Çekirdek demiri eritecek kadar sıcaksa iç çekirdek nasıl katıdır diye sorabilirsiniz, anlatalım.

İç çekirdekteki demir tam olarak katı değildir. Yüksek tansiyonda daha çok sıvı, düşük tansiyonda katı gibi davranmak. yoğun bir yapıya sahiptir.İç çekirdekle ilgili bu bilgiyi, depremlerin yarattığı titreşim dalgalarının Dünya’nın merkezinden geçerek diğer tarafa ulaşmasının ne kadar sürdüğünü ve düzgün bir şekilde iletildiğini ölçerek elde ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu