Haber

Rusya Dışişleri Bakanlığı: Rusya’nın katılımı olmadan Ukrayna kriziyle ilgili hiçbir toplantının değeri yok

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zakharova, Suudi Arabistan’da Ukrayna kriziyle ilgili yapılan toplantıyla ilgili olarak, “Rusya’nın katılımı olmadan ve çıkarları dikkate alınmadan, Ukrayna kriziyle ilgili hiçbir toplantının en ufak bir ek maliyeti yoktur.” değerlendirmesini yaptı.

Zaharova, Suudi Arabistan’ın başkenti Cidde’de 5-6 Ağustos tarihlerinde Ukrayna krizine ilişkin farklı ülke temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantı hakkında yazılı açıklama yaptı.

Ukrayna ve G7 ülkelerinin inisiyatifiyle yürütülen müzakerelere ilişkin bilgilerin kaydedildiğini kaydeden Zaharova, bu toplantıya BRICS üyesi ülkeler ile Rusya’nın bazı diğer ortaklarının da katıldığını bildirdi.

Mariya Zaharova, “Anlaşmalar gereği bu ülkelerin değerlendirmelerini bizimle paylaşmalarını bekliyoruz” dedi. sözünü kullandı.

Rusya’nın Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy’nin “barış formülü” konusundaki tutumunu yinelediğini vurgulayan Zakharova, bu formüldeki 10 maddeden hiçbirinin krize müzakere ve diplomatik yollarla çözüm bulmayı amaçlamadığını, hepsinin ültimatomlar içerdiğini söyledi. Rusya.

Zaharova, bu temelde krize barışçıl bir çözüm bulmanın mümkün olmadığına işaret etti.

Zaharova, Küresel Güney ülkelerinin Rusya’nın dostlarının barışı sağlamak için yürüttüğü arabuluculuk ve insani girişimleri takdirle karşıladığını belirterek, şunları kaydetti:

“Rusya ile müzakereleri kesintiye uğratan ve yasaklayan Kiev rejiminin aksine, krize yönelik diplomatik bir çözüme her zaman açık olduk ve olmaya devam ediyoruz, gerçekten ciddi önerilere yanıt vermeye hazırız. Rusya’nın katılımı olmadan ve çıkarlarını dikkate almadan. , krize ve Ukrayna kriziyle ilgili herhangi bir toplantının en önemli toplantısına her zaman diplomatik bir çözüme açığız.” Küçük bir ek maliyet yoktur.”

Rusya şartları

Zaharova, gerçekten kapsamlı, sürdürülebilir ve adil bir çözümün ancak “Kiev rejimi”nin askeri eylemlerini ve “terör saldırılarını” durdurması ve Batılı sponsorlarının Ukrayna ordusuna silah göndermeyi bırakmasıyla mümkün olduğuna inandıklarını belirterek, şu görüşleri paylaştı:

“Ukrayna’nın tarafsızlığı, bağlantısızlığı ve nükleer silahsız statüsüyle egemenliğinin temelleri yeniden teyit edilmelidir. Rusya’nın yeni bölgelerinde yaşayanların kendi haklarına sahip olma haklarının kullanılması sonucunda gelişen yeni bölgesel gerçekler. -Birleşmiş Milletler Şartı’nda yer alan kararlılık tanınmalı, Ukrayna’nın ve Nazilerin silahsızlandırılması tanınmalı, “Ukrayna’da Rusça konuşan vatandaşların ve ulusal azınlıkların hakları, iç mevzuat ve uluslararası hukukun gerekliliklerine uygun olarak güvence altına alınmalıdır. . Bu unsurların uygulanmasının, Rusya’nın ulaşmaya çalıştığı uluslararası barış ve güvenliği tam olarak karşılayacağından eminiz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu