Haber

O Hesap Sinyal Veriyor: TCMB Bilançosu Yıl Sonunda Zarar Açıklayacak mı?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) kâr ettiğinde bunu Hazine’ye aktarıyor. Ayrıca TCMB uzun yıllardır elde ettiği kazançlar üzerinden Kurumlar Vergisi sıralamasında Türkiye’de birinci sırada yer alan kurum olarak dikkat çekmektedir. TCMB’nin kar/zararının öncü göstergesi olarak bilançoda takip edilen ‘diğer kalemler hesabı’ 30 Ekim itibarıyla sinyal verdi.

Son aylarda hem çıkış ataklarının yapıldığı hem de Hazine’nin yükünün Merkez Bankası’na devredildiği döviz korumalı mevduata (KKM) ilişkin sorularla gündeme gelen TCMB’nin sorumluluğu, 2017’deki son hamlesiyle dikkat çekti. Bilançoda zarara işaret eden hesaptaki artış.

Bloomberg HT’ye göre, uzmanların öncü gösterge olarak kabul ettiği TCMB bilançosundaki ‘diğer kalemler hesabı’ 30 Ekim itibarıyla 796,4 milyar TL ‘pozitif’ bakiye verirken, bu hesap geçen yılı negatif bakiyeyle kapattı. 41,2 milyar TL. Merkez Bankası vergi sonrası dönem kârını 71,9 milyar TL olarak açıkladı.

2021 yılında birebir hesap kalemi yılı eksi 60,2 milyar TL ile kapatırken, TCMB’nin dönem karı ise 57,5 ​​milyar TL oldu. Benzer şekilde 2020 yılında hesap eksi 39,1 milyar TL olurken, transfer kârı da 34,5 milyar TL olarak açıklandı.

“Diğer kalemler hesabı” diğer hesap kalemleriyle konsolide edilirken transfer kar/zararında öncü gösterge olarak görülmektedir. Hesabın pozitif olması zarar, negatif olması ise kâr anlamına gelir.

Bakan Şimşek’e de soruldu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlık bütçesine ilişkin sunumunda, “TCMB’nin zararları nasıl karşılanacak ve açığı kapatmak için para basılıp basılmayacağı” sorusuna yanıt arandı. kayıplar mı?” diye soruldu. Şimşek, TCMB’nin bunu kendi düzenlemeleriyle kapsayacağını söyledi.

seydikemer-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu