Haber

Kızılay Başkanı Kınık: Gidersem ortalık karışacak

11 ili etkileyen depremde AHBAP Derneği’ne çadır satarak tepki toplayan Kızılay Başkanı Kerem Kınık, Meclis’teki eleştirilere yanıt verdi. Kerem Kınık, istifa etmesi halinde yaşanacak yeni seçim süreci nedeniyle kaotik bir ortamın ortaya çıkacağını söyledi. Kınık, milletvekili olmaya “istenmediğini” de kaydetti.

Kızılay Derneği Genel Başkanı Kerem Kınık, Meclis’teki “Deprem Araştırma Komisyonu”nda kurumuyla ilgili sunum yaptı ve milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

“Eleştiriyoruz”

Depremde çadır satışına yönelik eleştirilere değinen Kınık, “10 Şubat’ta AHBAP Derneği’ne çadır satışı yapıldı. AHBAP Derneği başkanının da benim de bilgimiz yoktu. Benim bilgim dışında işlem yapıldı.” Ben ekonomik kuruluşlar olarak, Kızılay Derneği olarak kendi ekonomik kuruluşumun parasıyla çadırı satın alıyorum. AFAD’ın bunu alması da gayet doğal. Halkın hassasiyetine saygı duyuyorum. Biz de bu konuda kendimizi eleştirir, hatalarımızı değerlendirir, varsa telafi ederiz.” dedi.

“Bana sorarlarsa”

Kınık, işlemi yapanların kendilerine danışmadıklarını belirterek, “Bana sorsalar, Genel Müdürümüze sorsalar ‘Biz göndermiyoruz, Ahbap’a göndermeyin; lojistiği var, kendimiz çıkaracağız’ diye sormadılar ama sonucun prestijiyle o çadırlar 10 Şubat’ta verildi. dedi.


Fotoğraf: Imago/Xinhua

Kerem Kınık, “Vatandaşlara parayla satılacak çadır yok” diyerek, “Bu çarpıtıldığı için kamuoyunda kin ve nefret nesnesi haline getirildik. Dakikalarca günlerce ekranlarda, en mahrem ailemiz bile çeşitli tehditler yaratıldı, artık linç nesnesine dönüşen bu olayda biz vatandaşlarız. O da gerçeği anlamak istemedi.”

“Neden istifa etmiyorsun?”

“Neden istifa etmiyorsun?” sorusuna Kerem Kınık şu yanıtı verdi:

“Yani bir yerde yangın var ve itfaiye o yangını söndürmeye çalışıyor, birileri bu teşkilat başarısız oldu diyor ve ‘Görevini bırak’ diyor. Bu işin gerçeğine ve doğasına uymayan bir yaklaşımdır.Kızılay Genel Başkanı istifa eder etmez bizim tüzüğümüze göre iki ay içinde genel kurula gitmek gerekir. Kızılay Başkanı ile birlikte yönetim kurulunun istifası, Kızılay’ın idari operasyonlarının durdurulması ve yapılacak görüşmelerle birlikte sahada 300 bin gönüllünün yönetimi bu anlamda dönüyor. kaotik bir duruma.”

“Depremi bekliyorduk”

Kınık, “AFAD’la birlikte enkaz altında kaldınız” eleştirilerini kabul etmediğini belirterek, “Çünkü insan ve alan kaybı olarak 21. yüzyılda insanlığın yaşadığı en büyük 5. felaketle karşı karşıya kaldık. Dünyada Ukrayna Savaşı’nda bulunmuş, çalışmış, ‘Suriye içinde halen çalışıyoruz. Dokuz saatte 100 bin kilometrekarelik bir alanda 2.000 Hiroşima bombası, 30 katrilyon joule kadar bir şey yaşadık. Bu bölgede bir deprem bekliyorduk” dedi.

“Milletvekili olma arzum yok”

Milletvekili adayı olacağına yönelik iddialara ilişkin olarak Kınık, 2004-2009 yılları arasında İstanbul’da bir dönem İl Genel Meclisi üyeliği yaptığını belirterek, “Yerel bir siyasetti ama siyasetin bana göre olmadığını bile bile. Yerel yönetimlerde olmama rağmen ayrıldım, bir daha dönmeyi düşünmüyorum.” .

“Brüt ikili rakamlar”

Firmalardan 5-6 maaş almadığını söyleyen Kerem Kınık, “Kızılay’daki tüm iş ve işlemler kamu uygulamaları çerçevesinde yürütülüyor. Ben ve genel müdürlerim yıllık 25 milyar gelir ve gider tahakkuk ettiriyoruz. Size vereceğim.” Bir yılda afete giden arabamın ödediği trafik cezasını “30 bin lira miktarını söyleyeyim. Kendi ofis arabam. Biz bir derneğiz, herhangi bir ayrıcalığımız yok. EDS’den geçerken para cezası ödüyor. Bir yerden alınan bir ödeme yok, bahsedildiği gibi 5 kat gibi bir maaş da yok. Brüt ikili rakamlar” dedi.

919 milyonun 565 milyonu hesaba geçti

Kınık, Kızılay fabrikalarında üretilen çadırlarla birlikte 130 bin 271 çadırı deprem bölgesine sevk ettiklerini söyledi.

Kerem Kınık, 101 ülkeden alınan yardımın 55’i ayni, 13’ü nakdi olmak üzere toplam 68 milyon 403 bin dolar olduğunu kaydetti. Yaraları Birlikte Saralım kampanyası kapsamında Kızılay için toplam 3 milyar 194 milyon 995 bin TL yardım toplandığını söyledi.

15 Şubat akşamı tüm televizyon kanallarında yayınlanan “Türkiye Tek Yürek” kampanyasında Kızılay’a 919 milyon 982 bin TL yardım yapıldığını kaydeden Kınık, “Bu bağışın 565 milyon TL’si kuruma aktarıldı. .”

Kınık, deprem sonrası yurt içi ve yurt dışından yapılan yüz yüze ve nakdi bağışların toplam tutarının 6 milyar 57 milyon 210 bin TL’ye ulaştığını da duyurdu.

DW Türkçe’ye sansürsüz nasıl erişebilirim?

haber-cay.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu