Haber

Kandilli Rasathanesinde Düzce depremi değerlendirildi

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Zelzele Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Düzce’de meydana gelen depremde yaklaşık 7-8 kilometrelik bir fay parçasını kırdığını, bu depremin Marmara depremini tetiklemeyeceğini düşündüklerini söyledi.

KRDAE Bölgesel Deprem ve Tsunami İzleme-Değerlendirme Merkezinde (BDTİM) Düzce’de meydana gelen zelzeleye ait düzenlenen basın toplantısında konuşan Özener, zelzelenin Marmara, Batı Karadeniz ve İç Anadolu üzere farklı bölgelerde hissedildiğine değindi.

Kuzey Anadolu fayının Bolu civarında iki kola ayrıldığını belirten Özener, “Deprem aslında Düzce Vadisi diyebiliriz, fay vadisi olarak adlandırabiliriz, orada birçok irili ufaklı fay bulunmakta ve o fayların üzerinde, yaklaşık 7-8 kilometrelik bir fay parçasının kırıldığını söyleyebiliriz. Bizim için sürpriz bir deprem değil bu deprem. MTA’nın hazırlamış olduğu en son diri fay haritasında burada birçok irili ufaklı deprem üretebilecek aktif fay bulunmakta. Bu deprem de bu faylardan birinin üzerinde oldu.” dedi.

Prof. Dr. Özener, bugün saat 09.00 prestijiyle en büyüğü 4,4 olmak üzere 162 artçı sarsıntı meydana geldiğini kaydetti.

Depremin artçılarının bir hafta içinde azalarak biteceğini belirten Özener, bu sarsıntının Marmara sarsıntısını tetikleyip tetiklemeyeceği konusunda, “Bizim genel olarak görüşümüz, bu depremin Kuzey Anadolu fayının batı kısmında olacak bir Marmara depremini tetiklemeyeceği yönünde. Dolayısıyla bu depremin olası Marmara depremini tetiklemeyeceği görüşünü taşımaktayız.” değerlendirmesinde bulundu.

Özener, AFAD tarafından gerçekleştirilen “Çök-kapan-tutun” tatbikatının da halkın bilinçlenmesi açısından çok yararlı olduğunu söyledi.

“12 Kasım depreminin geç gelen bir artçısı olabilir”

KRDAE Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Ali Pınar, gerek Kandilli gerek AFAD’ın zelzelenin merkez üssünü süratli bir formda belirlediğini söyledi.

Bu sarsıntının 12 Kasım 1999 yılında meydana gelen zelzelenin “geç gelen bir artçısı” olabileceğini belirten Pınar, “Çünkü mekanizması tıpatıp aynı. Aynı fay düzlemi üzerinde büyük bir ihtimalle 1999 depremiyle kırılmayan bir parça kaldı ve bu parçanın kuzey batı ucunda bir yerde kırılmaya başladı.” dedi.

Prof. Dr. Pınar, zelzele sırasında ortaya çıkan ışıklar konusunda da “Işık saçılması, ışık topları literatürde var. Dolayısıyla çok şaşırtıcı değil.” bilgisini verdi.

BDTİM Müdür Yardımcısı Dr. Selda Altuncu Poyraz, sarsıntı nedeniyle yaşanan yaralanmaların panik kaynaklı olduğuna dikkati çekerek, toplumun afetler konusunda bilinçlendirilmesinin ehemmiyetini vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu