Haber

Irak Federal Mahkemesi Hor Abdullah Sınır Anlaşması’nı geçersiz ilan etti

Irak Federal Mahkemesi, Irak ile Kuveyt arasındaki deniz taşımacılığının düzenlenmesini sağlayan Hor Abdullah Sınır Anlaşması’nın geçersiz olduğuna hükmetti.

İki ülke arasında her zaman tartışma konusu olan deniz sınırlarının belirlenmesi ve seyrüseferin düzenlenmesi amacıyla 2012 yılında imzalanan ve 2013 yılında onaylanan muhtıraya ilişkin açılan davanın duruşması bugün Federal Mahkeme’de görüldü.

Mahkemeden yapılan yazılı açıklamaya göre, iki ülke arasında imzalanan Hor Abdullah Anlaşması’nın, Irak Anayasası’nın “uluslararası anlaşma ve sözleşmelerin kanunla onaylanması gerekir” maddesine aykırı olması nedeniyle geçersiz olduğuna karar verildi. milletvekillerinin üçte iki çoğunluğuyla çıkarılacaktır”.

Irak’ın 1990 yılında Kuveyt’i işgal etmesinin ardından, Irak ile Kuveyt arasındaki kara sınırı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 1993 yılında aldığı 833 sayılı kararla belirlendi, ancak deniz sınırının çizilmesi iki ülkeye bırakıldı.

Irak ile Kuveyt arasında diplomatik ilişkilerin 2003 yılında yeniden kurulmasının ardından sınırların belirlenmesine ilişkin müzakereler başladı.

Bu kapsamda Hor Abdullah bölgesinde seyrüseferi düzenleyen anlaşma 2012 yılında imzalanmış ve 2013 yılında Irak tarafından onaylanmıştır.

Ancak söz konusu anlaşma, bazı Iraklı siyasetçiler, milletvekilleri ve uzmanlar tarafından “Hor Abdullah’ı Irak’ın egemenlik alanından çıkardığı” gerekçesiyle eleştirildi.

Hor Abdullah, Basra Körfezi’nin kuzeyinde, Kuveyt’in Bubiyan ve Verbe adaları ile Irak’ın El-Fav Yarımadası arasında yer alan, Hor ez-Zübeyr (Zübeyr Körfezi) ve Irak’a uzanan bir su yolu olarak öne çıkıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu