Haber

Coxs Bazar’a yaklaşan Mocha Kasırgası: Yüksek tehlike uyarısı verildi

Bangladeş ve Myanmar’da etkili olmaya başlayan Mocha Kasırgası dünyanın en büyük mülteci kampı olan Cox’s Bazar’a yaklaşırken bölgede yüksek tehlike uyarısı yapıldı.

Bangladeş Meteoroloji Servisi, Mocha Kasırgası’nın çok sayıda Rohingya mülteciye ev sahipliği yapan Cox’s Bazar kampında ve çevresinde ciddi can ve mal kayıplarına neden olabileceği konusunda uyardı.

Saatte en az 160 kilometre hızla Bangladeş’e doğru ilerleyen kasırga nedeniyle bölgede 1.500’den fazla geçici barınak hazırlandı.

Bangladeş Donanması’ndan yapılan açıklamada, arama kurtarma çalışmaları için 21 gemi, deniz karakol uçağı ve helikopterin hazır tutulduğu bildirildi.

Yetkililer, şiddetli yağışların Chattogram, Cox’s Bazar ve çevredeki dağlık alanlarda toprak kaymalarını tetikleyebileceğini söyledi.

Bangladeş’teki Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşları ve gönüllü yardım kuruluşlarının Rohingya Müslüman mültecilerin yaşadığı Cox’s Bazar kampına tonlarca kuru gıda yardımı gönderdiği, bölgede acil durum ekipleri ve ambulansların hazır bekletildiği belirtildi.

Bangladeş ve Myanmar’da meydana gelen Mocha Kasırgası nedeniyle kıyı bölgelerindeki yüzbinlerce insanın tahliye edileceği açıklandı.

Tahliye hazırlıkları sürerken, halka kıyı bölgelerinden uzak durmaları istendi.

Bangladeş’te tahliye edilecek insan sayısının 500 bini bulacağı tahmin ediliyor.

Hindistan Meteoroloji Servisi’nden Rajendra Kumar Jeamani, bu yıl kuzey Hint Okyanusu’ndaki ilk kasırganın olacağına işaret ederek, “Kasırga şiddetli ve Myanmar ve Bangladeş’te muhtemelen milyonlarca insanı etkileyecek.” değerlendirmişti.

Yılın bu zamanında Bengal Körfezi’nde tropik fırtınalar yaygınken, 1999’da Odisha’yı vuran ve hızı saatte 260 kilometreye ulaşan kasırga yaklaşık 10 bin kişinin ölümüne neden oldu.

haberhaymana.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu