Haber

CHP, HDP ve İYİ Parti’nin grup önerileri TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmedi.

CHP, HDP ve GÜZEL Parti’nin gündemdeki grup önerileri TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmedi.

Genel Kurul’da gündem dışı konuşmalar ve küme başkan yardımcılarının değerlendirmelerinin ardından gündeme ait küme önerileri yapıldı.

Partisinin ‘akaryakıt istasyonu işletmecilerinin sorunlarına’ ilişkin soruşturma hakkında konuşan CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, yanlış kararlar sonucu akaryakıt bayilerinin heba edildiğini ve her gün bir istasyonun kapatıldığını iddia etti.

Akaryakıt istasyonlarında yaklaşık 150 bin kişinin istihdam edildiğini, devletin kasasına giren dolaylı vergilerin yaklaşık dörtte birinin tahsil edildiğini belirten Güzelmansur, “Akaryakıt istasyonları günde 30 saat, 7 gün 24 saat çalışıyor. hafta kar kış pandemi farketmeksizin sektörün yukarda çalışmasını sağlayan işletmelerdir.Süreci hızlandırdı.412 akaryakıt bayii kapandı.” dedi.

İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, Türkiye genelinde 14 bine yakın akaryakıt istasyonu olduğunu, bu istasyonların vergi dairesi gibi çalıştığını ve hazineye kurumlar vergisinden daha fazla katkı sağladıklarını söyledi.

Ataş, akaryakıt istasyonlarının sağladığı istihdamla ülke ekonomisi için de önemli bir konumda olduğunu belirterek, “Son yıllarda yaşanan salgın, ekonomik kriz, girdi ve akaryakıt fiyatları nedeniyle akaryakıt istasyonları iflasın eşiğine geldi. EPDK’nın aldığı kararla 17 yıldır uygulanan sabit kar marjı ve taban fiyat uygulaması bugün bu işletmeleri kapanma noktasına getirdi. İstasyonların ayakta kalabilmesi için bir an önce düzenleme yapılmalı.” dedi.

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede de Türkiye’deki ekonomik krizin birçok sektörü olduğu gibi akaryakıt sektörünü de kapsadığını belirtti.

Tüm ülkenin krizle boğuştuğunu ve ayakta kalmaya çalıştığını öne süren Dede, “Olumsuz tablo rahatlıkla tüketici ve işçi lehine çevrilebilir. Akaryakıt ve motorine yapılan fahiş zamlar vatandaşın sırtını büktü. Devlet sürekli dünyadaki gelişmeleri bahane ederek zamlar yapıyor.Bu bağlamda adeta “Akaryakıtta her gün zam var. Küresel piyasalarda akaryakıtın yüzde 60 arttığı dönemde ülkemizde fuel oil’e yüzde 160, motorine yüzde 220 zam yapıldı. Diğer ülkelerden çok daha fazla artışın sebebi nedir?” ifadelerini kullandı.

“Petrol fiyatlarındaki dengesizliğin yaşam koşullarını zorlaştırdığının farkındayız”

AK Parti Zonguldak Milletvekili Ahmet Çolakoğlu, son yıllarda tüm dünyada elektrik fiyatlarının arttığını ve bu durumun tüm sektörler için girdi maliyetlerinin artmasına neden olduğunu söyledi.

Bu fiyat artışlarının güçlü talep artışı, sınırlı petrol üretim kapasitesi ve Kovid-19 salgınının ardından ekonomik toparlanmanın yol açtığı Rusya-Ukrayna savaşından kaynaklandığını vurgulayan Çolakoğlu, şunları kaydetti:

“Dünya genelinde enflasyonla mücadele etmek isteyen ülkeler akaryakıtta vergi indirimi uygulayarak çözüm arıyor. 2021 yılında da akaryakıtta 65 milyar lira ÖTV almayarak ülke olarak vatandaşlarımıza destek olduk. insanları enflasyona sürüklüyor.” Dünyada tüketici harcamaları içinde elektrik maliyetlerinin payını artırıyor. Petrol fiyatlarındaki dengesizliğin hayat şartlarını zorlaştırdığının farkındayız. Rakamları tek tek saymayacağım ama tüm Avrupa’da en ucuz akaryakıt satışı ülkemizde yapılıyor.”

Yapılan müzakereler sonrasında CHP’nin kümelenme önerisi ile YETLERLİ Parti’nin “kuraklıkla mücadele” ve HDP’nin “cezaevleri” küme önerileri de kabul edilmedi.

Daha sonra sözleşmeli araştırma görevlisi alımı ve Milli İstihbarat Akademisi’nin kurulmasını da içeren Yükseköğretim Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ??????? müzakereler gerçekleşti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu