Haber

Bakan Nebati: 13 ton 513 kilo altın toplandı

İSTANBUL’da Darphane’nin 555’inci yıl etkinliğinde konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyondaki tedrici düşüşün yakın zamanda gerçekleşeceğini vurguladı. Bakan Nebati, “ABD’de iflas süreci başlayan kripto para borsası FTX kapsamında, bağlı olduğu gerçek ve hukukî bireyler nezdinde MASAK gerekli önlemleri acilen alıp inceleme başlatmıştır. Darphane Çeyrek Altın Hesabı kapsamında yaklaşık toplam 13 ton 513 kilogram altın toplanmış durumda. Bu bir rekordur” ifadelerini kullandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Darphane’nin 555. Yıl Etkinliği’ne katıldı. Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleşen etkinlikte Bakan Nebati’nin yanı sıra Darphane Genel Müdürü Abdullah Yasir Şahin ve çok sayıda davetli de yer aldı. Burada konuşma yapan Bakan Nebati, Düzce’de meydana gelen depreme değinerek, “Devam eden süreçte de tüm afetlerde olduğu üzere depremzede vatandaşlarımıza gereken her türlü yardım ve takviyede bulunacağımızı söz edeyim” dedi.

13 TON 513 KİLO ALTIN TOPLANMIŞTIR Darphane’nin çalışmalarıyla ilgili de konuşan Bakan Nebati, “Darphanemiz tıpkı vakitte Türkiye Ekonomi Modeli kapsamında makroekonomik ve finansal istikrarı güçlendirmek üzere devreye aldığımız siyasetlerin uygulanmasında da kıymetli rol oynuyor. Bu kapsamda, atıl tasarrufların iktisada kazandırılması hedefiyle Darphanemizin uhdesinde Çeyrek Altın Sistemi’ni hayata geçirerek önemli bir adım attık. Altın toplama ekosistemi içerisinde yer alan bu sistem, tasarruf sahipleri fiziki birikimleri olan altınlarını Darphane Kazandıran Çeyrek Hesap sistemine dahil bankalar ve katılım bankalarındaki hesaplarında değerlendirme imkanına kavuşmuştur. 23 Kasım 2022’ye kadar olan devirde; Darphane Çeyrek Altın Hesabı kapsamında yaklaşık 237 kilogram ki, 163 bin 712 adet çeyrek altın, Banka Altın Kıymetlendirme Sistemi kapsamında yaklaşık 6 ton 586 kilogram ve rafineriler aracılığıyla yaklaşık 6 ton 660 kilogram olmak üzere toplam 13 ton 513 kilogram altın toplanmış durumda. Bu bir rekordur” diye konuştu.Nebati, “Darphanemiz, yakın vakitte ‘Dijital Altın Projesi’ ile altın tasarruf sistemine ve altının iktisattaki fonksiyonuna kıymetli bir katkı sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

FTX KAPSAMINDA MASAK İNCELEME BAŞLATMIŞTIR Bakan Nebati, “TROY’un yurt içinde ve yurt dışında yaygınlaştırılması için tüm paydaşlarımızla beraber çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bizim milli kartımız var. TROY kartlarını bankalardan isteyin ve kullanmaya başlayın. Dijitalleşmenin, getirdiği fırsatlar kadar risklerin de olduğunu göz ardı edemeyiz. Geçtiğimiz günlerde, ABD’de iflas süreci başlayan kripto para borsası FTX kapsamında, alakalı olduğu gerçek ve hükmî bireyler nezdinde MASAK gerekli önlemleri acilen alıp inceleme başlatmıştır. Böylesine büyük bir oluşumun çok süratli bir formda iflas ve kriz sürecine girebildiğini hatırlatmak ve mevcut haliyle kripto para piyasasının azami ihtiyatla yaklaşılması gereken bir alan olduğunun altını çizmek isterim” diye konuştu.  Bakan Nebati, Türkiye ekonomisinin büyümeye devam ettiğine de vurgu yaparak, “Bugün istihdamımız 31 milyon bireyle, ülke tarihimizde kaydedilen en yüksek düzeyindedir. Tüm bu olumlu gelişmelere, rekor seviyedeki ihracat artışlarımız da eşlik ediyor. Ekim prestijiyle yıllık ihracatımız 253 milyar doları aşmış durumda. Her ay yeni ihracat rekorları kırmaya devam ediyoruz” dedi.

ENFLASYONDAKİ TEDRİCİ DÜŞÜŞ YAKIN ZAMANDA GERÇEKLEŞECEKTİR Enflasyonla ilgili de açıklamalarda bulunan Bakan Nebati, “Enflasyonla çaba amacıyla birçok ülke siyaset faizlerini artırma yoluna gitmişse de bu tercihleri resesyon kaygılarını de giderek körüklemiştir. Gerçekten memleketler arası kuruluşlar bu kapsamda daima yeni ikazlar yapıyor. Her alınan karar birebir sonucu doğurmuyor. Yeni şeyler söylemenin vakti geldi. Ülkemizde fiyat istikrarını sağlamak ve vatandaşımızın alım gücünü artırmak için kapsamlı adımlar atıyoruz. İnşallah, enflasyondaki tedrici düşüş yakın vakitte gerçekleşecektir. Enflasyonla gayretimiz sıkı bir halde devam ediyor. Başkalarının yaptığı üzere yapmıyoruz. Biz insan odaklı çalışıyoruz. Enflasyonun verdiği aksilikleri giderecek her önlemi alıyoruz. Türkiye İktisat Modeliyle bu işi büsbütün denetim altına almış durumdayız. Bunlardan en kıymetlisi elbette Kur Muhafazalı Mevduat (KKM) ve Katılma Hesapları’dır.  KKM’yi yalnızca bütçeye getirdiği yük üzerinden değerlendirip iktisadın geneli üzerinde sağladığı katkıyı görmezden gelmek, katiyen sağlıklı ve bütüncül bir bakış açısı değildir. KKM’nin katkısıyla döviz tevdiat hesaplarının toplam mevduatlardaki payı yaklaşık 20 puanlık bir düşüşle yüzde 50,6’ya gerilemiştir. KKM uygulamasıyla birlikte, TL mevduatın ortalama vadesi de kıymetli oranda artarak 2 katına yükseldi. Bu durum, kesimin en kıymetli risklerinden biri olan vade uyumsuzluğunda kayda bedel bir güzelleşme sağlamıştır. Yılbaşına nazaran değerlendirdiğimizde, bugün global çapta tarihi en güçlü devirlerinden birisini yaşayan ABD dolarına karşın Türk Lirasının gerçek kıymeti artış kaydetmiştir. Döviz kurundaki oynaklık da azalmıştır. Lakin kimi çevreler ülkemizde ne vakit işler tıkırında gitse çabucak felaket davetinde bulunuyorlar” diye konuştu.

BİZ ZİRVELERE TAŞIDIKÇA HOP OTURUP HOP KALKIYORLAR Nebati, muhalefete de seslenerek, “Hangi kriz gelmişse üstesinden gelen bir irade vardır. Bu kadar bu ülkeyi 21’nci yüzyıl ülkesi yapacak. Eser ve hizmet siyasetimizden sapmadık, ödün vermedik. Güçlü global şartlara karşın, ülkemizin kaydettiği büyük muvaffakiyetleri görmezden gelerek her fırsatta felaket tellallığı yapmaya çalışanlar son devirde hezeyanlarını yeterlice artırdılar. Muhalefeti bir dinleyin. Söylediklerine bir bakın. Döviz rezervlerimiz artıyor. Enflasyon dizginlendi. Aralık ayından itibaren başını sert bir biçimde aşağıya verecek. Kur Muhafazalı Mevduat yatay çizgide hoş gidiyor. Ülke dünyadan ayrışıyor. İstihdam dataları, büyüme dataları çok yeterli geliyor. Ülkemde rezervler güçlendikçe neredeyse bizi çok farklı biçimde tanımlayarak, ileri boyutta bize ziyan vermeyi hedefleyen cümlecikler kuruluyor. Cemil Meriç ne hoş söylemiş. Yürümesini bilmeyenler, koşanlara kızarlar. Biz koşuyoruz, siz yürümeyi öğrenin. Koşanlara mahzur olma. Biz ürettikçe, büyüme kaydettikçe, istihdamı, ihracatı yeni tepelere taşıdıkça hop oturup hop kalkıyorlar. Milletimiz kimin canla başla hizmet ve icraat peşinde koştuğunu, kimin masaların etrafında masallar anlatıp durduğunu çok uygun biliyor. Milletimizin yüzyıllık hayallerini arkası arkasına gerçekleştirmeye, Türkiye Yüzyılı’nı omuz omuza inşa etmeye devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE, TÜM ÜLKELERİN YANINDA DURMAK İSTEDİĞİ KONUMA GELMİŞTİR Bakan Nebati, dün açılışı gerçekleşen Yusufeli Barajıyla ilgili de, “Sayın Cumhurbaşkanımız daha dün, Artvin’de dünyanın en yüksek beşinci barajı olan Yusufeli Barajı’mızı milletimize kazandırdı. Bugün Türkiye; uluslararası arenada tüm ülkelerin yanında durmak istediği stratejik bir konuma gelmiştir. Bu saygın konum, Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde her alanda verdiğimiz mücadeleler sonucunda elde edilmiştir. Şimdi ne yapacağız? Şimdi hep birlikte ileriye bakmaya, yarına beraberce yön vermeye ve Türkiye Yüzyılı’nı inançla inşa etmeye devam edeceğiz. Yeni yüzyıla giriyoruz, gazımızla. Bunlar hayal satıyorsunuz, yok dediler. Borular çekilmeye başladı, nerede biz görmüyoruz? Artık başlarlar, bu gaz nereden geliyor? Ne vakit konutlara ulaşacak? Evvel yok, sonra ne vakit faydalanacağız? TOGG’da da tıpkı şeyi yaptılar” dedi.

Bakan Nebati, Darphane koleksiyonları nişan, madalya, sikke ve hatıra paralar, Kudret ve Hafıza standını de gezdi.

– Karaköse

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu