İş

ASO Başkanı Ardıç: Asgari ücret desteği yeniden düzenlenmeli

Ankara Sanayi Odası, 2024 yılının ilk meclis toplantısını Keçiören Belediye Başkanı ve Millet İttifakı Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Turgut Altınok’un katılımıyla gerçekleştirdi. Meclis toplantısında yaptığı konuşmada yeni ekonomik gelişmeleri değerlendiren ve sanayicilerin 2024 yılından beklentilerini aktaran ASO Lideri Ardıç’ın gündeminde baz fiyat esası vardı.

Uzun vadeli sigorta kollarına tabi işçiler için asgari fiyat desteği hesaplamasının yapıldığını, Ocak-Aralık 2023 döneminde sigortalı sayısının bir önceki yıla göre az beyan etmesi durumunda şirketlerin bu destekten yararlanamayacağını belirten Ardıç, şöyle konuştu: “EYT düzenlemesi sonrası işten çıkarmalar nedeniyle zaten var olan işsizlik Sorun derinleşirken diğer yandan firmalarımız baz fiyat desteğinden yararlanamıyor.

EYT’yi istemedik, EYT’yi kollarımızda bulduk. İşletmelerimizde 90 dakika sahada futbol oynayan 45 yaşındaki arkadaşlarımızı bir anda emekliye ayırdık. Hükümetimiz de ‘Asgari ücret desteğinden faydalanabilmek için işçi sayısı bir önceki yıla göre az olmayacak’ dedi.

Aslında mevcut çalışan bulamıyorum. Şu şekilde yapılabilir; ‘Size 6 ay süre veriyoruz’ Eğer 6 ay sonunda işçi sayınızı tamamlayamazsanız asgari ücret desteğinden yararlanamazsınız.’ Bu durum firmalar açısından haksız rekabet yaratmaktadır. “Söz konusu sorunun analiz edilmesi ve bu konuda adaletin sağlanması açısından temelin yeniden düzenlenmesi faydalı olacaktır.”

Enflasyonla çalışmaya devam

2024 yılının Türkiye ekonomisi için kritik bir yıl olacağını belirten ve sürdürülebilir büyümenin en önemli şartının düşük enflasyon olduğuna dikkat çeken Ardıç, şöyle konuştu: “Enflasyon hem 2022 hem de 2023’te yüzde 64 seviyesinde gerçekleşti. Mevcut durumda ise sonuçlar yüzde 64 seviyesinde gerçekleşti. Enflasyonla mücadelede politika değişikliğinde de farklılık görünmüyor.

Şu anki politika tercihimiz enflasyonun kendiliğinden düşeceği beklentisi gibi görünüyor. “Özellikle para politikasının kontrol edildiği ve maliye politikasının nispeten gevşek olduğu bir politika tercihinde enflasyonla mücadele etmek zor olacaktır” dedi. Baz fiyat artışı, artan vergiler ve akaryakıt fiyatlarının yılın ilk yarısında enflasyonun gidişatını olumsuz etkileyeceğini kaydeden Ardıç, “Yıl sonu hedefini yüzde 40’ın altına indirmek zor olacak.

Seçim ekonomisine bağlı olarak kamu harcamalarının artmasıyla enflasyonist ortamın devam etmesi muhtemel görünüyor. İş dünyası yılın ilk 6 ayında yüksek enflasyonla çalışmaya devam edecek. “Yılın ikinci yarısında enflasyonun düşmeye başlamasıyla yatırım ortamının iyileşeceğini umuyoruz” dedi.

“Şirketler iflas riskiyle karşı karşıya kalabilir”

Sıkılaşan para politikaları nedeniyle borçlanma maliyetlerindeki artışa ve talepteki yavaşlamaya dikkat çeken Ardıç, “Özsermayesi güçlü olmayan şirketlerimizin iflas ve kompozisyon riskiyle karşı karşıya kalacağı unutulmamalıdır.”

Enflasyon muhasebesi uygulamasına değinen Başkan Ardıç, 2023 yılı sonu itibarıyla uygulanacak enflasyon muhasebesinin vergisel sonuçlarının olmayacağını ancak kesintili vergiden itibaren yapılacak düzeltmeler sonucunda vergisel sonuçların görüleceğini söyledi. 2024 dönemleri.

“Dış hat uçuşları artırılmalı”

Başkan Ardıç, Ankaralı sanayicilerin yerel yönetimlerden beklentilerini de aktardı. “Sanayi başkentinden sanayi başkentine” dönüşüm çabalarını zor şartlarda sürdürdüklerini belirten Ardıç, Ankara’dan yurt dışı uçuşların artırılması gerektiğini söyledi. Ardıç, “Avrupa’nın İstanbul, Moskova ve Londra’dan sonra dördüncü büyük şehri olmamıza rağmen, uluslararası uçuşun en az olduğu başkentiz. Kış aylarında direkt uçabileceğiniz sadece 9 ülke var.

Bu sadece sanayicilerimizin değil, birçok sektörün ortak sorunudur” dedi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Turgut Altınok, konuşmasında Ankaralı sanayicilerin ülkenin kalkınmasına verdiği büyük desteğe dikkat çekti. Projeleri arasında “Sanayinin başkenti Ankara”nın da yer aldığını belirten Altınok, “İş dünyasının sorunlarının çözümü için her zaman yanlarında olacağız.”

odunpazariajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu