Haber

Ali Öztunç’tan Bakan Vahit Kirişci hakkında suç duyurusu

Konya Büyükşehir Belediyesi Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde hayvanlara yönelik şiddetle ilgili CHP Doğa Hakları ve Çevre Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve sorumlu veteriner, teknisyenler, Konya Büyükşehir Belediyesi Sağlık Bakanlığı, Konya Büyükşehir Belediyesi Belediye Meclisi üyeleri ve yapılacak araştırmada belirlenecek kişiler hakkında Konya Cumhuriyet Başsavcılığı’na hata duyurusunda bulundu.

ANKA Haber Ajansı’nın haberine göre CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, Konya Büyükşehir Belediyesi’ne ait hayvan bakım merkezinde yaşanan mezalimlerin ardından savcılığa hata beyanında bulundu.

Öztunç, yaptığı hata duyurusunda, Bakan Vahit Kirişci, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Altay ve sorumlu mercilerden şikayetçi oldu.

Öztunç, Türk Ceza Kanunu (TCK); “İşlenen suçlarda kamu araçlarını kullanmak”, “kamu görevlisi tarafından suçu bildirmemek”, “görevi kötüye kullanmak” suçlarını içeren 181, 257, 266, 279 ve 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na muhalefet , Anayasa ve çevre kanunlarına muhalefet ve kovuşturma. diğer kabahatler hakkında da re’sen tespit edeceğine dair soruşturma açılmasını talep etti.

14 Temmuz 2021’de Resmi Gazete’de yayımlanan 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na ve TCK’da yapılan değişikliklere değinen Öztunç, “Maalesef uyarılara rağmen söz konusu kanun TBMM’den hızla geçti. yüzeysel ve sığ yaklaşımlarla Türkiye’nin “Yönetmeliklerin yarattığı iklim olayıdır. Bu kapsamda 5199 sayılı Kanunun uygulanmasından sorumlu olan Tarım ve Orman Bakanı ve Bakanlık yetkilileri, soruşturma konusu suçun işlenmesini kolaylaştıracak yasal zeminin oluşmasına öncülük etmiştir.”

Konya Büyükşehir Belediyesi’ne ait barınakta hayvanlara şiddet ve aç bırakma gibi suçlarla Hayvanları Koruma Kanunu’na aykırı hareket ettiklerini belirterek, “Bu nedenle somut olayda sadece canavarca bir hisle köpek öldürenler değil, başta Tarım ve Orman olmak üzere söz konusu eylemleri normalleştiren uygulamaları yasal zemine oturtanlar da var. Başta Bakan ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı olmak üzere tüm sorumlular soruşturmaya dahil edilmelidir” dedi.

Barınaktaki şiddet görüntülerine değinen Öztunç’un yaptığı hata şu:

“Görüntüde görüldüğü üzere çalışanlardan biri elindeki demir kürekle defalarca köpeğe vuruyor, öldürme kastıyla hareket ediyor ve kasten işkence yapıyor. Bu nedenle belediye yetkilileri haddini aşarak hayvanlara kasten eziyet etmiş ve öldürmüş. 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 28/A maddesine göre hayvana eziyet edilmesi ve kasten öldürülmesi hatasını oluşturmaktadır. 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.Ayrıca kamu araçlarının yanlışlıkla kullanılması ve TCK 266 unsurunun da uygulanması gerekir.

Öztunç suç duyurusunda, Konya Büyükşehir Belediyesi’nin alınması gereken tedbirleri belirleyen Hayvanları Koruma Uygulama Yönetmeliği’ni ihlal ettiğini iddia etti. (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu