TTK Amasra Kurumu Patlama Davası Devam Ediyor
Türkiye Taşkömürü İşletmesi (TTK) Amasra Kurumu’na ait madende 14 Ekim 2022’de meydana gelen ve 43 işçinin hayatını kaybettiği, 9 işçinin yaralandığı patlamayla ilgili 7’si tutuklu 23 sanığın davası sürüyor.
Bartın Adliyesi’nde Bartın Ağır Ceza Mahkemesi’nin özel olarak oluşturduğu salondaki duruşmaya tutuklu ve tutuklu sanıklar, müştekiler, patlamada hayatını kaybedenlerin yakınları ve parti avukatları katıldı.
Adliye ve çevresinde kolluk kuvvetleri tarafından geniş güvenlik önlemi alındı.
Tanıkların dinlenmesinin devam ettiği duruşmada maden işçisi Murat Kahraman, gündüz vardiyasında çalıştığı gün olay sonrası evinden geldiğini, -350 rakıma indiğini ve kurtarma çalışmalarına katıldığını söyledi.
Mahkeme Başkanı “Üretim baskısı var mıydı?” diye sordu. Kahraman, “Oluyordu. Özellikle yardım kömürü konusunda üretim baskısı vardı.” o cevapladı.
Maden mühendisi Mehmet Sait Gürses, iş güvenliği uzmanı iken eksiklikleri bildirdiği için görev değiştirerek cezalandırıldığını iddia etti.
Karadon İşletmesi’nde çalışırken eksiklikleri bildirdiği için Amasra’ya atandığını iddia eden Gürses, “2017 yılında Amasra’da bir sütunla ilgili çökme tehlikesi olduğunu yazmıştım, hafta sonu sütun çöktü. Çökmenin meydana geldiği yerdeki eksiklikleri yazıp, mühendis bulunmadığını ve gerekli önlemlerin alınmadığını belirtti.” “Bu nedenle iş güvenliği uzmanı görevimden alınarak sözleşmeli bölgelere atandım.” dedi.
“Aşağıdaki kişilere yardım sağlayan ilk kişi bendim.”
Amir Hasan Özkanca da patlama sırasında -250 rakımda çalıştığını belirterek, şunları kaydetti:
“Patlama anında yoğun baskı vardı, 5-6 saniye sonra toz geldi. -350 rakıma indim. Durumun vahim olduğunu gördüm ve üsse haber vermek istedim ama telefon ve İnterkomlar çalışmıyordu. Çalışan bir interkom buldum. -350 rakımda patlama olduğunu üsse anlattım. Açık ateş vardı. Arkadaşlarıma yardım etmeye çalıştım. Önce Remzi Taşkömür’ü gördüm, yaralıydı ama konuşabiliyordu. .
Sonra Taner Şen, Erol Bulduk, İzzet Ak, Ahyan Akgül vardı. Onlara ilk yardım yaptım. Ortamda metan yoktu, karbonmonoksit çok yüksekti. Sağ yola maskemle girdim, solda çok duman vardı. – 4-5 arkadaşımı 350 kot pantolonla gördüm, hepsinin nabzı atıyordu ve müdahale etmeye çalıştım. Elimden geldiğince temiz havaya çıkarmaya çalıştım. Uyuştuğumu hissettiğimde ayrılmak zorunda kaldım. Maskeleri yanlarında yatıyordu ama takamıyorlardı. Vücutlarında herhangi bir yanık yoktu, kıyafetleri normaldi. Zehirlendikleri anlaşıldı. Onlara müdahale ederken aynı zamanda uyuşukluk ve halsizlik de hissettim. Daha sonra ocağımıza kurtarma ekibi geldiğinde oradan uzaklaştım. Burak Sümertaş’la çıktık. “Aşağıdakilere yardım sağlayan ilk kişi bendim.”
Özkanca, neredeyse iki yıldır maske eğitimi verilmediğini, kazadan sonra eğitimlerin sıklaştığını sözlerine ekledi.
Duruşma tanıkların dinlenmesiyle devam ediyor.
Dönem
Bartın’ın Amasra ilçesindeki TTK Amasra İşletmesi’ne ait madende 14 Ekim 2022 günü saat 18.15 sıralarında meydana gelen patlamada 41 işçi hayatını kaybetti, 11 işçi ise yaralandı. Bir işçi 4 Kasım 2022’de sevk edildiği hastanede, bir işçi ise 5 Nisan’da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.
Amasra Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında aralarında TTK Amasra İşletme Müdürü Cihat Özdemir’in de bulunduğu 24 şüpheli gözaltına alındı.
Şüpheliler arasında TTK Amasra İşletme Müdürü Cihat Özdemir, Kurum Müdür Yardımcısı Salih Atmaca, İşletme Müdürü Selçuk Ekmekçi, İş Güvenliği ve Eğitim Başmühendisi Volkan Soylu ve kartiyeden sorumlu maden mühendisleri Başmühendis Mehmet Tural yer alıyor. birimleri) Levent Aydın ve İbrahim Hakan Mengeş ile emniyet teşkilatı. Mühendis Şahan Kahraman “kasten taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebebiyet vermek” suçundan tutuklanırken, 4 şüpheli hakkında adli kontrol kararı uygulandı, şüphelilerden 3’ü hakimlik tarafından serbest bırakılırken, 9’u ise emniyetteki sorgularının ardından serbest bırakıldı. savcılık. Soruşturma sürecinde bu şüphelilerden bir kişi hakkında takipsizlik kararı verildi.
İddianamede, tutuklu sanıklar Özdemir, Ekmekçi, Soylu ve Tural için 42 ayrı suçtan “olası kastla öldürme” suçundan toplam 840 yıldan 1050 yıla kadar, toplam 4 yıl 16 aydan 12 yıla kadar hapis cezası istendi. “Muhtemel kastla yaralama” suçundan 4 kez hapis cezası. yapılıyor.
Bu 4 sanığın iki suçtan toplam 844 yıl 16 aydan 1062 yıla kadar hapis cezasına çarptırıldığı iddianamede, 3’ü tutuklu diğer 19 sanığa 2 yıl 8 aydan 22’ye kadar hapis cezası verildi. “Kasten taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebebiyet verme” suçundan ise yıl 6 ay hapis cezası istendi. kadar hapis cezası isteniyor.
28 Nisan’daki duruşmada mahkeme heyeti, Kurum Müdür Yardımcısı Salih Atmaca’yı adli kontrol şartıyla serbest bıraktı.